В окупованому Сімферополі демонтували купол з українського собору

Дата: 10 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

В окупованому Сімферополі демонтували купол Кафедрального собору Святих рівноапостольних князя Володимира та княгині Ольги Української православної церкви (УПЦ).

Про це пише Суспільне.

Джерело: Представництво президента України в АРК

Представництво президента України в АРК засудило чергові протиправні кроки російської окупаційної адміністрації щодо знищення свободи віросповідання, зокрема проти ПЦУ.

“Знищення осередку Православної Церкви України в Криму та послідовні переслідування громадян України на території окупованого півострова за релігійними та етнічними ознаками є порушенням норм міжнародного права”,наголосили в представництві.

Також тут закликали міжнародне товариство й світову релігійну спільноту відреагувати та засудити злочинні переслідування в окупованому Криму ПЦУ та знищення її головного храму.

Митрополит Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент у заяві для “Голосу Криму” наголосив на систематичному знищені окупантами на півострові всього українського та стиранні української національної ідентичності.

Він також поставив питання до державних органів влади України, які, на його переконання, всі роки окупації ігнорують проблеми, з якими стикається українська етнічна громада.

Митрополит закликав офіційну владу України створити міжвідомчий дорадчо-консультаційний орган Кабміну з питань формування і реалізації держполітики щодо збереження та захисту української етнічної спільноти Криму.

На його думку, українцям у Криму потрібні політичні та практичні рішення, що забезпечуватимуть їхні конституційні права.

Українська церква та українська релігійна громада в Криму та Севастополі припинила своє існування в перші роки окупації. Так, 2014 року в Севастополі в Київського патріархату російські військові силою відібрали храм Священномученика Климента Римського, а також храм Апостолів Петра і Павла і Святителя Миколая.

1 червня 2014 року в селищі Перевальне Сімферопольського району озброєні “казаки” напали на храм Покрови Пресвятої Богородиці. Згодом храм незаконно передали УПЦ Московського патріархату. Настоятель храму Іван Катькало через погрози й відкриття окупантами кримінальної справи за “сепаратизм” разом  родиною був вимушений виїхати з півострова.

У травні 2023 року окупанти в Сімферополі намагалися захопити Кафедральний Собор ПЦУ: ламали двері у вівтар і не пускали до храму парафіян.

Тоді ж “голова” окупаційного “Комітету кримського парламенту” з питань майнових і земельних відносин Євгєнія Добриня заявила, що цей собор передадуть “Кримській митрополії російської православної церкви”, створеної влітку 2022 року на базі трьох кримських єпархій УПЦ МП.

Згодом митрополит Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент заявив, що Кримська Єпархія в умовах окупації півострова та повномасштабної війни, по суті, припинила своє існування.

За даними Представництва президента в АРК, до окупації в Криму було 49 релігійних громад (парафії, місії, братства, монастир), а до початку широкомасштабного російського вторгнення в Україну залишалося сім.

Після 24 лютого 2022 року Росія почала переслідування священнослужителів ПЦУ на півострові та видавати їм повістки, що змусило їх виїхати з Криму.

Нагадаємо, що 2018 року окупаційна влада на Кримському півострові розпочала переслідування вірян Свідків Єгови, порушуючи кримінальні справи. 

Європейський суд з прав людини визнав цю заборону та переслідування вірян Свідків Єгови незаконними. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter