Минулого року в Криму ув’язнили 43 людини

Дата: 31 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Ситуація з правами людини в окупованому Криму продовжує погіршуватися. Так, минулого року в межах кримінального політичного й релігійного переслідування російські силовики позбавили волі 43 людини.

Такі дані оприлюднили експерти Кримської правозахисної групи, презентуючи власний огляд порушень прав людини на півострові. 

#ачотамвпресцентріглавкома 30 січня 2020 в пресцентрі Главкому Кримська правозахисна група представить огляд порушень прав людини та норм міжнародного гуманітарного права, які вона зафіксувала у 2019 році у Криму. Учасники брифінгу: Ольга Скрипник, голова правління Кримської правозахисної групи; Олександр Сєдов, аналітик Кримської правозахисної групи; Ірина Сєдова, медіаекспертка Кримської правозахисної групи; Володимир Чекригін, аналітик Кримської правозахисної групи Ситуація з правами людини в Криму продовжує погіршуватися. Зростає кількість обшуків і затримань українських і кримськотатарських активістів. У 2019 році у рамках кримінального політичного й релігійного переслідування в Криму були позбавлені волі 43 нові людини, формально вони звинувачуються за різними кримінальними статтями. Окупаційною владою півострова не розслідуються факти насильницьких зникнень. КПГ зафіксувала в минулому році нові факти кримінального та адміністративного переслідування кримчан за свободу вираження поглядів. Цілеспрямовано обмежується доступ жителів півострова до українських медіа. Водночас, правозахисниками в інформаційному просторі Криму неодноразово фіксувалися випадки поширення мови ненависті до українців і кримських татар. Експерти КПГ на брифінгу розкажуть про зібрані факти нелюдського поводження і тортур в місцях позбавлення волі, про переслідування жителів Криму за відмову служити в армії держави-окупанта та про масштабну мілітаризацію дітей і підлітків, а також про інші порушення міжнародних норм.

Опубліковано Главком Четвер, 30 січня 2020 р.

Формально ув’язнених людей звинувачують за різними статтями російського кримінального кодексу. За словами експерта КПГ Володимира Чекригіна, всього на кінець 2019 року правозахисники знають про 91 людину, яку окупаційна влада переслідує через політичні та релігійні мотиви. 

“Стосовно 32 уже набули чинності вироки, ще 10 очікують на вироки апеляційного суду. Справи стосовно інших або перебувають на стадії судового розгляду, або досудового розслідування”, – зазначив аналітик. 

Із 43 людей, яких позбавили волі за політичні або релігійні погляди, щодо 36 звинувачення пов’язані в участі в мусульманських організаціях, зокрема “Хізб ут-Тахрір”. 

“Ще чотирьох людей позбавили волі через звинувачення в шпигунській діяльності та підготовці диверсії, двох – за участь у кримськотатарському добровольчому батальйоні імені Номана Челебіджихана та ще одну людину за те, що в центрі Сімферополя вона облила фарбою пам’ятник окупаційним військам”, – наголошує Чекригін. 

У звіті правозахисники також розповіли про умови тримання людей у кримських колоніях та СІЗО. Так, згідно з відповіддю Федеральної служби виконання покарань, із 2014 до 2018 року тільки в слідчому ізоляторі Сімферополя померло 25 людей. 

“Якщо Росія визнає такі смерті, то офіційна версія – природні причини або самогубства. Жодних правозахисних місій чи перевірок там не було, а тому ми не знаємо, від чого точно люди помирають у СІЗО”, – розповідає голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

За її словами, аналітики КПГ постійно фіксують різні випадки застосування насильства. Особливо це видно в справах, де людей звинувачують у шпигунстві та роботі на українські спецслужби.

“У СІЗО та в колоніях не надають допомоги в’язням. Такі страждання людей, згідно з міжнародним правом, визнаються тортурами, адже працівники колоній і СІЗО свідомо не надають допомоги”, – додала Скрипник. 

За 2019 рік так звані суди в Криму ухвалили 25 вироків, пов’язаних з позбавленням волі, ще 10 стосувалися умовного позбавлення волі або штрафів, а в 147 судових рішеннях йшлося про утримання під вартою. Правозахисники наголошують, що ці цифри демонструють тільки ухвалені “судами” на півострові вироки, але давно відомо, що Росія переправляє багатьох українців на свою територію, аби судити. 

“Судді в Криму не звертають уваги на заяви про тортури, але приймають заяви силовиків, сфальсифіковані дані тощо. У 2019 році КПГ зафіксувала 40 випадків, коли судді так званого Верховного суду продовжували терміни ув’язнення, а апеляції на ці ж рішення розглядали ті самі судді в тому самому суді”, – розповів аналітик КПГ Олександр Сєдов.

Активно порушують у Криму й право людей на вираження поглядів та свободу слова. Задля цього окупаційна влада використовує адміністративні статті, зокрема у 2019 році монітори КПГ зафіксували: 

  • чотири факти переслідування за нібито поширення екстремістської символіки, якою в Криму вважаються, наприклад, прапори “Правого сектору”, символіка “Хізб ут-Тахрір” тощо;

  • 21 випадок переслідування за статтею щодо пропаганди, або публічної демонстрації нацистської атрибутики чи символіки, або атрибутики чи символіки екстремістських організацій;

  • шість фактів переслідування за нібито розпалювання ненависті або ворожнечі, а також приниження людської гідності.

У 2019 році не припинили переслідувати й журналістів та блогерів, які висвітлюють репресії на півострові або просто незгодні з владою РФ. Так, Міграційна служба Росії заборонила в’їзд до окупованого Криму на 34 роки журналістові Тарасу Ібрагімову, який із 2016 року працював на півострові. Також окупаційна влада видворила з Криму ялтинського журналіста Євгена Гайворонського. Чоловіка спочатку оштрафували на 30 000 рублів за “неприховану неповагу” до органів державної влади РФ, а згодом вирішили депортувати через нібито порушення режиму перебування (проживання) в Росії.

Продовжують на території півострова й незаконні блокування українських медіа. Через це, за словами правозахисників, кримчани, по суті, позбавлені можливості отримувати інформацію про Україну і проблеми у сфері прав людини, які відбуваються в Криму.

Не припиняють на півострові й мілітаризувати дітей, однак експерти КПГ повідомили, що детально розповідатимуть про такі порушення у своїх наступних звітах. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter