У Криму повністю блокують майже два десятки українських сайтів

Дата: 06 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Дев’ять провайдерів у дев’яти населених пунктах окупованого Криму повністю блокують 18 українських інформаційних сайтів і дві соціальні мережі.

Такі дані моніторингу Кримської правозахисної групи. 

Експерти проводили моніторинг у листопаді-грудні минулого року в Білогірську, Севастополі, Сімферополі, Керчі, Ялті, Бахчисараї, Джанкої, Красноперекопську та його районі.

Виявилося, що провайдери в цих населених пунктах не дають доступу щонайменше до 23 сайтів, які вільно працюють на підконтрольній Україні території, зокрема до стрічки новин “Української правди”, “Цензор.нет”, QHA, “След.нет”, UAinfo, 5 каналу, “112 Україна”, “Апострофа”, “Фокуса”, “Главкома”, Центру журналістських розслідувань, “ТонеТо”, “Депо”, РБК, Укрінформу, “Лівого берега”, “Дзеркала тижня”, “Стрічки”. Окрім цього, блокують і соціальні мережі “Лінкедін” і “Телеграм”, а також сайти Меджлісу, “Свідків Єгови” і “Хізб ут-Тахрір”. Монітори зазначили, що у п’яти провайдерів з дев’яти недоступний сайт громадського об’єднання “Кримська солідарність”. 

“Усього кілька сайтів зі списку заблоковано з посиланням на вимоги Роскомнагляду. Переважно із сайтами не встановлюється з’єднання або на екрані з’являється напис “Помилка 403″. Провайдери блокують навіть ті сайти, які не внесено до реєстру заборонених у Росії. Отже, формальних підстав для обмеження доступу до таких ресурсів немає навіть у законодавстві РФ”, – розповіли у КПГ.

Блокуваннями окупаційна влада півострова прагне знищити плюралізм думок і фактично замінити незалежні ЗМІ джерелами державної російської пропаганди. Через такі дії  кримчани, по суті, позбавлені можливості отримувати інформацію про Україну і проблеми у сфері прав людини, які відбуваються в Криму, наголошують експерти. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter