Росія депортує з Криму на материкову Україну блогера, який критикував місцеву владу

Дата: 23 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Підконтрольний Кремлю Ялтинський міський суд ухвалив рішення про примусову депортацію блогера Євгена Гайворонського з Криму на материкову частину України.

Про це повідомили в Кримській правозахисній групі. 

На початку березня силовики в Криму обшукали будинок Гайворонського. Тоді у нього вилучили документи, електронну техніку, телефон, комп’ютер та все, що може бути носієм інформації. Згодом його оштрафували на 30 000 рублів за “неприховану неповагу” до органів державної влади РФ. Причиною цього стали нецензурні висловлювання чоловіка на адресу Путіна. 

Депортувати блогера з окупованого півострова вирішили через нібито через порушення режиму перебування (проживання) в РФ.

“Гайворонський Є. Б., бувши громадянином України, вчинив порушення режиму перебування (проживання) в РФ, що позначилось у відсутності документів, які б підтверджували його право перебування в РФ”, – йдеться в постанові. 

Додатково до депортації Гайворонського оштрафують на дві тисячі рублів. 

За словами експерта КПГ Олександра Сєдова, рішення суду порушує одразу декілька міжнародних стандартів прав людини. Так, зокрема, заборона перебувати в Криму, де чоловік фактично мешкає, порушує його право на свободу пересування.

“Оскільки фактичною причиною переслідування Гайворонського є його діяльність як блогера, то це є також й обмеженням свободи висловлювання думок. Окрім того, примусова депортація громадянина України з окупованої території є порушенням ст. 49 Женевської конвенції IV “Про захист цивільного населення під час війни”, – розповів Сєдов.

Нагадаємо, Гайворонський народився в Донецьку, навчався на журфаку місцевого вишу і вів у місті журналістську діяльність. Декілька років чоловік жив в окупованій Ялті, де працював прессекретарем у місцевій проросійській громадській організації “Народна єдність”, яка активно виступала за проведення так званого “референдуму” про приєднання півострова до Росії.

Згодом журналіст редагував проросійський “Евразийский журнал”, був кореспондентом кримської редакції російського видання “Комсомольская правда”, а після звільнення став співпрацювати із севастопольським виданням “Примечания”. Його називають опозиційним за критику місцевої влади. Через свої публікації журналіст став небажаним і владі Ялти. Як писали “Крим.Реалії”, його періодично не пускали на сесію міськради.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter