Минулого року суди закрили чверть корупційних справ

Дата: 16 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Минулого року у 25% проваджень у кримінальних справах про вчинення корупційних і пов’язаних з корупцією злочинів суди закривали справи. Роком раніше цей показник становив 31%.

Такі дані містяться в проєкті доповіді щодо засад реалізації антикорупційної політики у 2019 році, який на засідання уряду 15 квітня внесло НАЗК, передають “Наші гроші”.

Обсяги розгляду справ у судах у 2019 році майже ідентичні показникам 2018 року. За даними НАЗК, у 2018–2019 роках суди ухвалювали рішення в трохи більш ніж половині кримінальних проваджень – 53% та 57% відповідно. Серед причин таких показників агентство називає і, можливо, низьку якість досудового розслідування та “незацікавленість” судів у розгляді саме корупційних проваджень.

Загалом минулого року за скоєння корупційних або пов’язаних з корупцією злочинів було засуджено 1 479 осіб (+10%), виправдано – 526 людей (+33%), щодо 702 провадження були закриті.

Стосовно адміністративних “корупційних” правопорушень, то минулого року до судів надійшло 11 970 справ, цей показник за рік виріс на 14%. Абсолютна більшість цих справ – порушення вимог фінансового контролю. Частка осіб, щодо яких було застосовано адміністративне стягнення, становила лише 45%. Суд позбавив права обіймати посади тільки 15 притягнутих до відповідальності осіб, що становило 0,3%.

Нагадаємо, що ще два роки тому 80% українців вважали боротьбу з корупцією в країні неуспішною, а 46% – провальною. Майже половина опитаних не бачила жодної інстанції, яка активно боролася б з корупцією в Україні. Решта бачила активних борців з корупцією в ЗМІ, Національному антикорупційному бюро, антикорупційних громадських організаціях, самому населенні та країнах Заходу.

Водночас, як показали торішні соціологічні опитування щодо оцінювання якості надання адміністративних послуг, 25% українців назвали хабар нормою свого життя.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter