“Ми тут чисто воюємо”: слідчі оприлюднили нові записи, які доводять причетність Росії до збиття MH-17

Дата: 14 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

Об’єднана слідча група (JIT) оприлюднила запис розмови бойовиків, який учергове доводить причетність Росії до збиття “боїнга” MH-17.

Запис розмови слідчі опублікували в ютубі. 

Розмова між неідентифікованим немісцевим бойовиком та бойовиком, який називає себе “комендантом Макіївки”, відбулася на початку липня 2014 року. Невідомий чоловік повідомив, що на окуповану територію Донбасу прибувають люди з повноваженнями від міністра оборони Росії Сергія Шойгу, а тому всіх місцевих польових командирів замінять людьми з Москви.


Б: Як комендант Макіївки, я дуже хотів би це знати. Я хочу знати, до чого ми рухаємось.
A: Ми рухаємося до єдності командування. Що буде далі – купка чоловіків з мандатом від Шойгу приїде і виштовхне місцевих воєначальників з підрозділів.
Б: А-а-а.
A: …і тоді люди з Москви візьмуть на себе відповідальність. <…>
Б: Мені потрібно знати одне: кому я повинен доповідати, коли це станеться?
A: Ви доповідатимете міністру оборони. <…> Міністру оборони ДНР. <…> Наш міністр оборони – Стрєлков, а наш головнокомандувач – Бородай.


Слідчі додали, що декілька колишніх бойовиків підтвердили їм, що російська ФСБ та військова розвідувальна служба ГРУ залучалися до щоденного управління так званої “ДНР”.

“Один зі свідків заявив, що керівники “ДНР” регулярно їздили до Москви, щоб проконсультуватися зі своїми контактами у ФСБ та ГРУ. Перехоплені телефонні дзвінки також, схоже, свідчать про причетність російських служб безпеки. Наприклад, 18 липня 2014 року два члени “ДНР” обговорюють, що вони обидва отримують вказівки з Москви: один з ФСБ, а другий із ГРУ”, – розповіли слідчі.

Як відомо, нещодавно парламент Нідерландів одноголосно підтримав пропозицію Християнсько-демократичної партії країни розслідувати факти незакриття Україною повітряного простору над Донбасом. 

Про ймовірну роль України в трагедії малайзійського “боїнга” ще у 2015 році казала Нідерландська рада безпеки. У відомстві наголошували, що українська влада мала закрити свій повітряний простір, бо тоді рейс MH-17 мав би обрати інший маршрут до Куала-Лумпура і літак би не збили. Згодом голова МЗС Нідерландів пояснив, що мали на увазі під розслідуванням ролі України в збитті “боїнга”. 

Нагадаємо, в травні минулого року Міжнародна спільна слідча група з розслідування збиття малайзійського “боїнга” оголосила, що той збили зенітно-ракетним комплексом “Бук” з 53-ї бригади ППО ЗС РФ, яка базується в російському місті Курську. Пізніше уряди Нідерландів і Австралії поклали на Росію відповідальність за збиття “боїнга”. Згодом їх підтримали в нідерландському парламенті.

Потім міжнародна слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних у причетності до збиття літака. Вже у вересні поточного року нідерландські слідчі назвали підозрюваним і бойовика “ДНР” Володимира Цемаха, якого Україна на вимогу Росії занесла до списку масштабного обміну в’язнями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter