Нідерланди розслідуватимуть роль України в трагедії МН-17

Дата: 09 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Парламент Нідерландів підтримав пропозицію розслідувати факти незакриття Україною повітряного простору над Донбасом під час бойових дій 2014 року, які могли призвести до трагедії МН-17.

Про це повідомляє “Європейська правда”.

Із пропозицією провести розслідування виступила Християнсько-демократична партія, яка входить до керівної коаліції разом з партією прем’єр-міністра Нідерландів Марка Рютте. Про ймовірну роль України в трагедії малайзійського “боїнга” ще у 2015 році казала Нідерландська рада безпеки. У відомстві наголошували, що українська влада мала закрити свій повітряний простір, бо тоді рейс MH-17 мав би обрати інший маршрут до Куала-Лумпура, і літак би не збили. 

Пропозицію Християнсько-демократичної партії в нідерландському парламенті схвалили одноголосно. Голова МЗС Нідерландів Стефан Блок заявив, що розслідування – непросте завдання, тому що потребує співпраці Росії, адже в справі йдеться й про їхній повітряний простір. 

Зі свого боку посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов наголошував ще до голосування, що Києву немає чого приховувати і український уряд готовий надати всю необхідну інформацію, але водночас додав, що розслідування відволікатиме від пошуку винуватців.

Як відомо, в травні минулого року Міжнародна спільна слідча група з розслідування збиття малайзійського “боїнга” оголосила, що той збили зенітно-ракетним комплексом “Бук” з 53-ї бригади ППО ЗС РФ, що базується в російському місті Курську. Пізніше уряди Нідерландів і Австралії поклали на Росію відповідальність за збиття “боїнга”. Згодом їх підтримали в нідерландському парламенті.

Згодом міжнародна слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних у причетності до збиття літака. Вже у вересні поточного року нідерландські слідчі назвали підозрюваним і бойовика “ДНР” Володимира Цемаха, якого Україна на вимогу Росії занесла до списку масштабного обміну в’язнями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter