Нідерланди пояснили, що мають на увазі під розслідуванням ролі України в катастрофі МН-17

Дата: 10 Жовтня 2019
A+ A- Підписатися

Розслідування фактів незакриття Україною повітряного простору над Донбасом під час бойових дій 2014 року, які могли призвести до трагедії МН-17, немає нічого спільного із судовими процедурами щодо покарання винних у цій катастрофі.

Про це заявив голова МЗС Нідерландів Стефан Блок, повідомляє “Європейська правда”.

Голова МЗС Нідерландів Стефан Блок

Він розповів, що пропозиція розслідувати факти незакриття повітряного простору над Донбасом є звичайним проханням.

“Парламент Нідерландів попросив уряд отримати більше інформації про закриття повітряного простору над Україною (на час катастрофи). Ми проситимемо відповідні органи провести таке дослідження, але воно жодним чином не пов’язане з юридичними (судовими) процедурами, які наразі тривають”, – сказав Блок. 

Дипломат наголосив, що уряд вивчатиме аналогічні рішення авіаційної влади Росії щодо доступу цивільних авіалайнерів до її повітряного простору.

“Від початку розслідування трагедії члени родин загиблих ставили питання, чому повітряний простір вище 10 км не був закритий. Тому це розслідування покликане дослідити закриття повітряного простору на територіях навколо зони конфлікту, включно з простором Російської Федерації”, – заявив він.

Як відомо, нещодавно парламент Нідерландів одноголосно підтримав пропозицію Християнсько-демократичної партії країни розслідувати факти незакриття Україною повітряного простору над Донбасом. 

Про ймовірну роль України в трагедії малайзійського “боїнга” ще у 2015 році казала Нідерландська рада безпеки. У відомстві наголошували, що українська влада мала закрити свій повітряний простір, бо тоді рейс MH-17 мав би обрати інший маршрут до Куала-Лумпура і літак би не збили. 

Нагадаємо, в травні минулого року Міжнародна спільна слідча група з розслідування збиття малайзійського “боїнга” оголосила, що той збили зенітно-ракетним комплексом “Бук” з 53-ї бригади ППО ЗС РФ, яка базується в російському місті Курську. Пізніше уряди Нідерландів і Австралії поклали на Росію відповідальність за збиття “боїнга”. Згодом їх підтримали в нідерландському парламенті.

Потім міжнародна слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних у причетності до збиття літака. Вже у вересні поточного року нідерландські слідчі назвали підозрюваним і бойовика “ДНР” Володимира Цемаха, якого Україна на вимогу Росії занесла до списку масштабного обміну в’язнями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter