Маємо чекати все життя, поки російська влада захоче відпустити цивільних без умов – Ольга Бабич

Дата: 27 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

Українська влада досі запевняє родини цивільних заручників, що їх не обмінюють. Відповідно до Женевської конвенції, російська влада має відпустити всіх бранців без жодних умов. Однак родини цивільних не хочуть чекати на них усе своє життя. Тож вони закликають владу тиснути на Росію через міжнародних партнерів, щоб та їх відпустила. 

Про це сьогодні під час пресконференції “Атака на місцеве самоврядування” заявила Ольга Бабич – дружина викраденого росіянами мера Голої Пристані Олександра Бабича.

Ольга Бабич. Фото: ZMINA

Ми маємо їх чекати все життя, поки російська влада захоче їх без умов відпустити. І що, ці люди все життя сидітимуть у полоні? Я вважаю, що часи змінюються, виклики теж, тому треба їх обмінювати. Треба створювати законодавчу базу, яка б дозволила це зробити. Це такі самі люди, як і військові. Вони ще більше страждають, оскільки були неозброєними”, – каже дружина.

Бабич вважає, що військовослужбовець, якого під час бою беруть у полон, виконує свою роботу. Для неї вони всі герої. Але солдат, який іде на війну, знає наперед, що може загинути або потрапити в полон. На відміну від військових цивільному немає чим захиститися.

“Я вважаю, що треба спілкуватися з міжнародними партнерами. Застосовувати якісь механізми тиску на РФ. Можливо, накласти на неї якісь санкції”, – зазначила жінка.

Нагадаємо, Олександра Бабича, як представника української влади, викрали 28 березня 2022 року.

Росіяни прийшли до нього додому, коли він розмовляв з дружиною телефоном. Чоловіка повезли в білому мікроавтобусі із затонованими вікнами до мерії, де він пробув під конвоєм у своєму робочому кабінеті, а потім на цьому ж авто його вивезли з міськради в напрямку СкадовськаВідтоді ні родина, ні його колеги та знайомі не мають змоги з ним поспілкуватись.

Торік деякі медіа та Асоціація міст України повідомили, що Олександра нібито звільнили з полону. Згодом з’ясувалося, що сталася помилка. Дружина вважає, що цей випадок відкинув її боротьбу за визволення чоловіка на кілька кроків назад, адже довелося знову домагатися для нього статусу полоненого.

Ольга розповіла ZMINA, що останні відомості про чоловіка вона отримала від чотирьох різних людей, які бачили його в російському полоні й самі вийшли з нею на зв’язок. Але головна проблема полягає в тому, що російська сторона відмовляється визнавати сам факт утримання Олександра.

У вересні 2023 року підозру в жорстокому поводженні з цивільним населенням та інших порушеннях законів та звичаїв війни заочно повідомили начальнику інженерно-технічного відділення ОМОН “Беркут” Росгвардії в окупованому Криму. Імені підозрюваного не називають, але наприкінці серпня слідчі публікували підозру на ім’я Пилипа Квартника. Судячи з документа, чоловік народився в російському місті Владивосток, але має українське громадянство. 

У березні минулого року підозрюваний разом з російськими військовими окупував Скадовський район Херсонської області. Саме він, як вважають слідчі, віддав наказ викрасти мера Голої Пристані Олександра Бабича

Ім’я Бабича в тексті підозри та повідомленнях правоохоронців не пишуть, але на це вказує, зокрема, місце викрадення, зазначене в підозрі, а саме Голопристанська міська рада. 


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні та притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter