МВС не ідентифікує правоохоронців під час мирних зібрань

Дата: 29 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

МВС продовжує практику приховування індентифікації правоохоронців під час мирних зібрань.

Про це повідомила координаторка напрямку громадського спостереження “ОЗОН” Валерія Рибак, представляючи результати звіту моніторингу дотримання свободи мирних зібрань під час “Маршу Героїв” 14 жовтня 2015 року.

У співробітників міліції, Нацгвардії були відсутні шеврони, які б вказували на приналежність до того чи іншого підрозділу. Це порушувало вимоги наказу МВС України від 2002 року №535, а також пункт 153 Керівних принципів зі свободи мирних зібрань ОБСЄ.

Такі дії правоохоронців призводили до відсутності чіткого розуміння громадянами, де працівники правоохоронних органів, а де учасники зібрань.

“Якщо я, як учасник зібрання, потребую якоїсь допомоги, то я не знаю, до кого звернутись , – передає слова Валерії Рибак кореспондент Центру інформації про права людини.

Під час мирного зібрання патрульні поліцейські оглядали особисті речі людей, які бажали приєднатись до зібрання на Михайлівській площі. При цьому громадянам не роз’яснювались причини таких оглядів та на підставі яких нормативних актів вони здійснюються.

“В законі “Про міліцію” є чіткий перелік осіб, яких можуть здійснювати огляд. Це якщо йдеться про підозру вчинення правопорушення”, – пояснює Валерія Рибак.

Правоохоронці також мали при собі автоматичну зброю, і такий підвищений рівень мілітарності створював додаткове напруження в учасників зібрання та представників ЗМІ, вважають в “ОЗОН”.

14 жовтня влада також не забезпечила високий рівень нормального регулювання руху транспорту, як приватного, так й громадського.

“До початку маршу були проблеми у Михайлівському провулку, на вулицях Софіївській та Малій Житомирській. Їх було частково перекрито, і, враховуючи те, що Хрещатик теж було перекрито, водії не розуміли, як їм звідти виїхати. Правоохоронці жодним чином не пояснювали, як водіям рухатись через перекриття шляхів”, – йдеться у звіті “ОЗОН”.

Нагадаємо, “Марш героїв” відбувся з нагоди 73-ї річниці створення Української повстанської армії. Його організаторами були Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, “Правий сектор”, Організація українських націоналістів та Конгрес українських націоналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter