Музейниця з Харківщини врятувала від окупантів 300-річне Євангеліє, видане Мазепою

Дата: 29 Листопада 2022
A+ A- Підписатися

До Кропивницького з Ізюма Харківської області переїхала співробітниця місцевого музею Діна Листопад. Перед від’їздом з рідного міста жінка сховала найцінніше – Євангеліє, якому 300 років. 

Про це вона розповіла виданню “Суспільне”.

Фото: Обрії Ізюмщини

Разом з колегами з місцевого краєзнавчого музею жінка врятувала друковане Євангеліє в срібному з позолотою окладі 1707 року, видане гетьманом Іваном Мазепою.

“Оклад заслуговує особливої уваги – це срібло з позолотою, в стилі українського бароко. Ми почали ховати найцінніше. По-перше – дорогоцінні метали, потім такі предмети, які мають особливу цінність, в тому числі – це Євангеліє. За всю історію книжкового друку воно випускалося всього двічі”, – пояснила Листопад.

Фото: “Суспільне”

За її словами, про цю книгу знали багато людей, і якби ця інформація дійшла до росіян, ті шукали б її у музеї. Тому музейники поставили у вітрину колового огляду книгу, яка зовнішньо нагадувала Євангеліє. Так його вдалося врятувати. 

Нині врятоване Євангеліє перебуває у сховищі під охороною військових. 

Нагадаємо, що російські окупанти під час відступу на Херсонщині вивезли фонди Каховського історичного музею до тимчасово окупованого Криму. Відомо, що музей налічував понад 16 тисяч одиниць збереження. 

А на початку листопада в окупованій Новій Каховці, після оголошення “евакуації населення” росіяни розграбували картинну галерею імені Альбіна Гавдзинського. Так, окупанти вивезли звідти твори живопису, графіки та скульптури.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter