МОЗ пропонує закрити ТРЦ і обмежити пересування Україною

Дата: 16 Березня 2020
A+ A- Підписатися

Для ефективної боротьби з поширенням коронавірусу COVID-19 в Україні слід закрити ТРЦ, обмежити пересування всередині країни та заборонити збори людей у групах понад 10 осіб.

З такою заявою виступив міністр охорони здоров’я Ілля Ємець.

ТЕРМІНОВО: звернення міністра охорони здоров’я України Іллі ЄмцяДорогі українці!Моє покликання як лікаря-хірурга –…

Опубліковано Міністерство охорони здоров'я України Неділя, 15 березня 2020 р.

У своєму повідомленні Ємець дав зрозуміти, що після звернення його можуть звинуватити в поширенні паніки, однак додав, що українці живуть “не в тоталітарній державі, щоб замовчувати правду”.

“Сьогодні загроза, яку несе коронавірус, велика як ніколи. Для інфекції не має значення матеріальний стан чи соціальний статус. Хворіють як усесвітньо відомі політики, актори, так і прості люди. Сьогодні ворог номер один не тільки українського суспільства, але й усього світу – це смертельно небезпечна інфекція, коронавірус”, – наголосив міністр. 

Разом із закриттям ТРЦ і запровадженням обмежень щодо пересування та зборів Ємець запропонував залишити працювати продуктові магазини та аптеки, ввести дистанційний режим роботи працівників і переглянути режим роботи громадського транспорту. Також міністр запропонував перепрофілювати лікарні в інфекційні з урахуванням ситуації, а всі планові заходи скасувати та спрямувати всі ресурси на підготовку до боротьби з інфекцією. 

“Закликаю всіх українців не бути легковажними. Успішний досвід інших країн показав, що самоізоляція – найефективніший спосіб попередження поширення хвороби. Будьте свідомими, бережіть себе та своїх близьких”, – підсумував Ємець. 

Нагадаємо, що задля недопущення епідемії коронавірусної інфекції в Україні запровадили карантин на три тижні. Обмеження ввели, зокрема, на проведення масових заходів, у яких заплановано участь 200 та більше осіб. Також із 12 березня до 3 квітня не працюватимуть навчальні заклади. Крім того, мер Києва Віталій Кличко ввів у місті обмеження на публічні заходи кількістю понад 60 осіб. Водночас, за його рішенням, мають закритися кінотеатри й призупинити діяльність розважальні центри та розважальні зони в шопінг-молах. 

Унаслідок карантину закрили громадську приймальню Омбудсмана в Києві та перенесли проведення 17-го Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. 

У МВС уже розробили зміни до Кримінального кодексу та Кодексу України про адміністративні правопорушення, що передбачають кримінальну відповідальність за зараження небезпечною інфекційною хворобою та за самовільне залишення місця обсервації або карантину. 

Через підозру на коронавірус у Горлівці її мешканців планують не пускати на підконтрольну територію, однак, на думку адвокаційної менеджерки Центру прав людини ZMINA Альони Луньової, запровадження таких заходів є доволі ризикованим

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter