У МВС пропонують саджати за зараження інших та недотримання карантину

Дата: 14 Березня 2020
A+ A- Підписатися

У МВС розробили зміни до Кримінального кодексу та Кодексу України про адміністративні правопорушення, що передбачають кримінальну відповідальність за зараження небезпечною інфекційною хворобою та за самовільне залишення місця обсервації або карантину.

Про це в Telegram повідомив очільник Центру протидії корупції Віталій Шабунін, оприлюднивши текст пропозицій МВС.

За даними організації, Верховна Рада планує вже найближчим часом розглянути законопроєкт на позачерговому засіданні.

Згідно з пропозиціями, відомство радить доповнити Кримінальний кодекс трьома новими статтями. Пропонується карати саме кримінальною відповідальністю за “зараження особливо небезпечною чи небезпечною інфекційною хворобою” (ст. 1301).

“Свідоме поставлення іншої особи в небезпеку зараження особливо небезпечною чи небезпечною інфекційною хворобою карається арештом на строк до трьох місяців, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років”, – йдеться в пропозиціях.

За ухилення від лікування осіб, щодо яких є достатні дані про те, що вони хворі на особливо небезпечну чи небезпечну інфекційну хворобу, якщо це спричинило тяжкі наслідки, пропонують карати позбавленням волі від двох до п’яти років. 

Окрім того, людей, які самовільно залишили місце обсервації, куди їх помістили для проходження через необхідність виключення або підтвердження зараження чи захворювання особливо небезпечною чи небезпечною інфекційною хворобою, пропонують карати позбавленням волі на строк до трьох років.

Повідомляється, що за приховування або умисне перекручення службовою особою відомостей щодо захворюваності інфекційними хворобами пропонується штрафувати, або позбавляти права обіймати певні посади чи вести певну діяльність на строк до трьох років, або карати обмеженням волі на строк до трьох років.

За ті самі діяння, вчинені повторно або в місцевості, оголошеній зоною проведення карантинних заходів чи надзвичайної ситуації, або такі, що спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки, пропонується карати обмеженням волі на строк від двох до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк із забороною обіймати певні посади чи вести певну діяльність на строк до трьох років або без такого.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter