Моніторингову місію ООН в Україні відсьогодні очолює канадська правозахисниця Даніель Белл

Дата: 04 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

З 4 серпня береться до виконання своїх обов’язків новопризначена голова Моніторингової місії ООН в Україні Даніель Белл.

Про це виданню ZMINA повідомили в пресслужбі місії.

Даніель Белл. Скриншот з відео ООН

В організації зазначили, що Даніель Белл працює у сфері прав людини з 1995 року, переважно в ООН та уряді Британської Колумбії (Канада).

До призначення на посаду в Україні вона працювала головою Місії ООН з прав людини в Іраку (UNAMI), а також була в Іраку представником Управління Верховного комісара з прав людини ООН (УВКПЛ). Цю посаду вона обіймала з 2018 року.

У 2001 році пані Белл очолювала команди з прав людини в миротворчих місіях ООН в Афганістані, Іраку, Судані (Дарфур) і Тимор-Лешті.

Даніель Белл також мала короткострокові призначення у Південному Судані, Центральноафриканській Республіці та Судані.

До цього вона працювала в Міністерстві з питань рівності жінок в уряді Британської Колумбії (Канада). А також обіймала посади в штаб-квартирі ООН в Нью-Йорку та проєктах ООН Жінки в Нью-Делі.

Даніель Белл здобула ступінь доктора міжнародного права прав людини в Оксфордському університеті та ступені магістра і бакалавра (з відзнакою) в університеті Вікторії.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні почала працювати у березні 2014 року. Це тимчасово створений підрозділ ООН, який здійснює моніторинг ситуації з правами людини, готує публічні доповіді й сприяє дотриманню прав людини в Україні, приділяючи особливу увагу ситуації на Сході України, в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі (Україна), тимчасово окупованих Російською Федерацією.

ММПЛУ також документує порушення прав людини та міжнародного гуманітарного права; фіксує втрати серед цивільного населення, пов’язані з конфліктом; готує публічні доповіді про ситуацію з правами людини в Україні; здійснює адвокацію, націлену на захист прав людини, з державними та недержавними акторами; аналізує законопроєкти та надає рекомендації уряду щодо їх відповідності нормам міжнародного права у сфері прав людини та міжнародного гуманітарного права; надає технічну допомогу національним партнерам, в тому числі громадянському суспільству.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter