Моніторингова місія ООН: Через карантин кількість перетинів лінії розмежування впала з мільйона до трьох сотень

Дата: 17 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Cередньомісячна кількість перетинів лінії зіткнення на Донбасі зменшилася з 1,1 мільйона разів минулого року до менш ніж трьох сотень з кінця березня до кінця червня 2020-го. 

Про це свідчать дані доповіді щодо впливу COVID-19, яку підготувала Моніторингова місія ООН в Україні. 

Щоб підготувати доповідь, експерти місії з лютого до грудня поточного року провели майже 700 інтерв’ю і 389 жінок та 292 чоловіки. з жертвами та свідками порушень прав людини, представниками уряду, громадянського суспільства, а також здійснили 139 виїздів на місця, побували на шести судових засіданнях та відвідали місця позбавлення волі. 

Ситуація з обмеженням пересування людей у Донецькій та Луганській областях, за словами авторів звіту, є різною. На Донеччині середньомісячна кількість перетинів із червня до жовтня зменшилась у 375 разів. На Луганщині в серпні та вересні 2020 року (місяці з найбільшою кількістю перетинів з березня) середня кількість була нижчою на 75%, ніж за ті ж місяці минулого року.

“Мій син загинув у Донецьку, і я не могла з ним попрощатися. Він виховав двох дітей сам. Моїх онуків можуть забрати до дитячого будинку, якщо я не зможу туди потрапити”, – наводять автори звіту слова літньої жінки, яка не могла перетнути лінію зіткнення, щоб потрапити до Донецька в червні.

Жінки та особи літнього віку, які становили більшість тих, хто перетинав лінію зіткнення до карантину, за словами аналітиків, постраждали від обмежень найбільше.

У березні прикордонники на Луганщині не дозволили літній жінці з інвалідністю та проблемами зі здоров’ям повернутися додому на окуповану територію. Перш ніж їй дозволили перетнути лінію зіткнення, вона провела чотири тижні в павільйоні біля КПВВ “Станиця Луганська”, живучи на пожертви для придбання їжі. 

Через запроваджені обмеження зменшилася на 90% і Дані за період з березня до вересня про кількість перетинів в обох напрямках. кількість і тих людей, які перетинали адміністративну межу з окупованим Кримом. Люди мали можливість перетнути КПВВ через гуманітарні підстави, однак, як розповіли автори звіту, прикордонники не завжди дозволяли їм це. 

В одному із задокументованих випадків прикордонники відмовилися пропускати 58-річного кримчанина, який їхав до Києва в супроводі сина. На адміністративній межі чоловік провів більш ніж добу, однак був змушений повернутися додому. Українцям, яких органи влади РФ у Криму вважають своїми громадянами, дозволяли залишити півострів у цілях навчання, роботи або догляду за близькими родичами на материковій частині України лише один раз під час пандемії. Через це російські силовики згодом надіслали чоловіку повідомлення про те, що він уже  скористався такою можливістю, а тому подальші спроби перетину кваліфікуватимуть як кримінальне правопорушення. 

Влітку російська ФСБ також заявила, що не дозволить жителям Криму, які мають як український, так і російський паспорти, використовувати український документ для виїзду з півострова. Експерти місії за час підготовки доповіді зафіксували два випадки, коли кримчан штрафували за надання українського паспорта.

Нагадаємо, що через пандемію коронавірусу українці, які перебувають у вразливому становищі, опинилися сам на сам зі своїми проблемами. Так, за даними Моніторингової місії ООН в Україні, лише в Києві мешкає від 5 до 40 тисяч бездомних людей, тоді як місто може розмістити лише 150 осіб у комунальному притулку та прогодувати 300 людей на вулиці. Вплинув коронавірус і на життя людей з інвалідністю, дітей, жінок та літніх людей. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter