Монастирський скасував тендер на закупівлю електрошокерів для поліції

Дата: 06 Вересня 2021
A+ A- Підписатися

Міністерство внутрішніх справ скасувало тендер на закупівлю електрошокерів для поліції.

Про це під час презентації проєктів та пріоритетних напрямів діяльності МВС розповів очільник відомства Денис Монастирський

Фото: АР

Скасований тендер передбачав купівлю більш ніж тисячі електрошокерів і близько 42 тисяч картриджів до них. Замість них поліцейським мають купити понад 6 тисяч натільних камер.

“Зайшовши на посаду, я скасував один з тендерів на 170 мільйонів гривень на закупівлю електрошокерів і спрямував основну частину цих коштів на закупівлю бодікамер для поліцейських. Це саме те, що має збільшити довіру. Мій принцип і підхід моєї команди полягає в тому, що, зупинивши вас, патрульний поліцейський має обов’язково мати можливість підімкненої камери. Якщо камеру вимкнено – поліцейський порушує закон”, – сказав Монастирський. 

У квітні Верховна Рада не дозволила розширити перелік підстав застосування електрошокерів поліцейськими. Напередодні голосування в парламенті заступник голови Національної поліції Олександр Фацевич переконував, що електрошокери контактної та контактно-дистанційної дії дозволили б ефективно припиняти порушення, але не завдавати значної шкоди порушникам. 

Водночас із позицією МВС не погоджувалися правозахисники, адже застосування цього способу, за їхніми словами, є непропорційним і перевищує повноваження поліцейського. Також Європейський комітет із запобігання катуванням ще у 2018 році дійшов висновку, що, якщо електрошокова зброя частіше використовуватиметься у випадках чинення спротиву під час затримань, це може мати дуже негативний вплив на ставлення громадськості до правоохоронців.

Для патрульної поліції, за словами Монастирського, планують купити й нові електромобілі, які зможуть забезпечити економію бюджету. Так, вартість авто Mitsubishi Outlander та його експлуатація на 400 тисяч кілометрів обходиться наразі в понад 2 млн гривень, а нового авто Hyundai Kona – у понад 1,5 млн.

Окрім цього, міністерство має намір підвищити довіру до органів правопорядку, зокрема, за допомогою збільшення кількості поліцейських офіцерів громади. 

“На сьогодні діє понад 600 поліцейських офіцерів громади, ми бачимо необхідність і спроможність, щоб вони діяли в кожній територіальній громаді. До кінця наступного року ми збільшимо цю кількість мінімум утричі, і загальна кількість поліцейських офіцерів громади буде близько 2 тисяч”, – сказав Монастирський. 

Більшість українців, як свідчать соціологічні опитування, не вважають роботу поліції ефективною та думають, що від насильства там не застрахований ніхто. За неповний рік тих, хто не довіряє поліцейським, лише побільшало

Експерти кажуть, що однією зі складових ефективності поліції, яка прямо впливає на ставлення до громадян та кількість порушень прав людини, є гідні умови праці. Однак, як показують дослідження, в Україні для поліцейських вони такими не є. Так, кожному десятому поліцейському іноді не вистачає грошей на харчування, а для 38% патрульних питання придбання одягу чи взуття спричиняє труднощі. 

Нагадаємо, що майбутніх правоохоронців вчать за підручниками, що суперечать законодавству.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter