Популяризуємо культ особи? МОН запросило українських учнів на “конкурс імені Назарбаєва”

Дата: 02 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Міністерство освіти і науки України запропонувало школярам узяти участь у конкурсі “Потаємні струни душі: улюблені пісні Н. А. Назарбаєва”. Правозахисники переконані, що такі пропозиції підтримують політику культу особи першого президента Казахстану. 

Про це на своїй сторінці у фейсбуку повідомила Людмила Козловська, президентка правозахисного фонду “Відкритий діалог”. 

А вы знаете «тайные струны души и любимые песни Назарбаева»? Нет? Министерство образования и науки Украины вам поможет…

Gepostet von Lyudmyla Kozlovska am Montag, 2. Dezember 2019

Згідно з опублікованою фотокопією листа, Директорат інклюзивної та позашкільної освіти МОН у листопаді просив обласні управління освіти поширити інформацію про творчий конкурс серед керівників та учнів закладів загальної середньої освіти. З такою пропозицією до міністерства звернулося посольство Казахстану. Там повідомили, що основна мета конкурсу – підтримка та активізація творчої діяльності молодих талантів. В основі проєкту, як зазначають в описі минулорічних конкурсів, є вивчення та популяризація пісенної творчості Назарбаєва, а також тематика його улюблених пісень. 

У коментарі виданню ZMINA Козловська розповіла, що копію документа їй надіслали з однієї зі шкіл у Житомирі. За інформацією правозахисниці, за державний кошт деякі школярі поїхали до Казахстану, аби взяти участь у конкурсі.  

Вона додає, що такими діями МОН фактично допомагає популяризувати культ особи одного з найжорстокіших диктаторів пострадянського простору:

“Назарбаєв 30 років був при владі. За цей час у Казахстані знищені незалежні засоби масової інформації, опозиція, громадянське суспільство. Тільки за останні два роки понад 6000 учасників мирних протестів зазнали політичних репресій, зокрема тортур, багаторічних тюремних термінів, нічних судових процесів, які тривають менш ніж п’ять хвилин. Водночас найбільш поширене “залякування” з боку влади проти учасників протесту звучить приблизно так: “Ви що, хочете як в Україні, кривавий майдан ?!” Тому пропонувати дітям брати участь у конкурсі і шукати “улюблені пісні” Назарбаєва, вивчати “таємні струни” його душі – це блюзнірство”

Водночас міністерка освіти Ганна Новосад у коментарях під публікацією зазначила, що вже розбирається із ситуацією:

Дурня на рівному місці. Такого в школі не має бути. 

ZMINA надіслала до МОН запит і чекає на офіційний коментар. 

Як відомо, Нурсултан Назарбаєв обіймав посаду очільника Казахстану майже 30 років з моменту проголошення незалежності країни. За цей час у Казахстані склався своєрідний культ особи Назарбаєва, подібний до тих, які існували та досі існують у тоталітарних державах. Так, його іменем названі десятки міст, зокрема столиця Казахстану, вулиць, а на його честь проводять конкурси та фестивалі по всій країні. Також відомо, що 1 грудня офіційно визнано в країні Днем першого президента

За час правління Назарбаєва в Казахстані значно погіршився стан різних свобод, зокрема дотримання права на мирні зібрання. Наприклад, суди відправляють за ґрати людей, які цитують Конституцію, виходять з порожніми або навіть уявними плакатами у своїх містах. 

Правозахисна організація Freedom House у своєму останньому звіті щодо свободи інтернету назвала Казахстан “невільною” країною, адже відомо, що влада іноді блокує доступ до всесвітньої мережі, аби протистояти опозиції. 

Важко в Казахстані говорити й на теми, пов’язані з фемінізмом, життям ЛГБТ-людей або жіночим здоров’ям. Так, на 12 тисяч тенге оштрафували в країні феміністку та ЛГБТІК-активістку Жанар Секербаєву, яка просто влаштувала фотосесію проти стигматизації менструації.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter