Freedom House назвав Україну “частково вільною” у рейтингу свободи інтернету

Дата: 05 Листопада 2019
A+ A- Підписатися

У рейтингу “Свобода в мережі-2019” і Рейтинг оцінює свободу доступу до інтернету в 65 країнах, на які припадає 87% користувачів мережі по всьому світу. правозахисної організації Freedom House Україну назвали “частково вільною”.

Про це йдеться на сайті  організації. 

Минулого року Україна також отримала статус “частково вільної”. Показники доступу в інтернет, за словами експертів організації, за рік суттєво не змінилися.

“Доступ залишається вільним для більшості населення. Український ринок інформаційних та комунікаційних технологій (ІКТ) досить різноманітний, хоча він постраждав через більш широкі економічні труднощі в країні, кризу після окупації Криму Росією та конфлікт на Донбасі”, – стверджують вони.

Водночас Україна продовжує блокувати сотні веб-сайтів, зокрема відомі новинні та соціальні медіа-платформи, використовуючи непрозору політику. Проблеми зі свободою в мережі залишаються й на непідконтрольних частинах Донецької та Луганської областей. Там регулярно блокують українські та закордонні веб-сайти, арештовують активних користувачів медіа-платформ та журналістів. 

Серед країн колишнього СНД вище за Україну у рейтингу стоять Киргизстан (“частково вільна”), а також Вірменія та Грузія (“вільні”). “Невільними” дослідники Freedom House назвали Азербайджан, Білорусь, Казахстан, Узбекистан та Росію.

Щодо загальних висновків, то правозахисники зазначили, що уряди у всьому світі використовують соціальні мережі для маніпулювання під час виборчих кампаній й контролю за своїми громадянами. В Україні політичні діячі частіше намагаються маніпулювати суспільною думкою за допомогою дезінформації та проплаченого контенту. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter