У Казахстані покарали активістку за фотосесію проти стигматизації менструації

Дата: 21 Серпня 2018
A+ A- Підписатися

У Казахстані феміністку та ЛГБТІК-активістку Жанар Секербаєву суд визнав винною у “дрібному хуліганстві” за фотосесію проти стигматизації менструації і призначив штраф у розмірі 5 розрахункових місячних показників (12 025 тенге).

Про це Жанар Секербаєва написала на своїй сторінці у Фейсбуці.

Жанар, яка є співзасновницею Казахстанської феміністської ініціативи “Фемініта”, також обурена поведінкою судді, яка ставила їй запитання про приватне життя. Адвокатка заявляла відвід судді, але клопотання не було задоволено.

“Суддя знову мене питала про фотосесію, уточнювала постійно, у що я була вдягнена, чи була на мені прокладка, знову запитала про мій сімейний статус, не могла зрозуміти, як писати: студентка докторантури, або докторантка, або студентка бакалаврату; питала, як правильно писати мій університет; обривала мене, коли я відповідала на питання. Також вона уточнювала знову, для чого була проведена фотосесія, перепитувала, що таке дестигматизація”, – написала Секербаєва.

Вона повідомила, що разом з адвокаткою Айман Умаровою оскаржуватиме рішення суду і нагадала про низку порушень з боку інспектора УВС Алмалінского району Дауріо Елюбаєва.

“Про численні порушення – ось деякі з них: мені була дана повістка з помилкою; проти моєї волі я була силою приведена в автомобіль; не встановлено точні місце і час “акції” (в інтерпретації поліцейських); не дали можливості говорити з адвокаткою телефоном приватно; не була видана копія протоколу; сьогодні не були приведені свідки, які і написали пояснювальні записки про те, що вони були ображені”, – розповіла Жанар.

Нагадаємо, 15 серпня Жанар Секербаєва мала виступити з презентацією дослідження казахської організації “Фемініта” та розказати про оцінку потреб лесбійок, бісексуалок та квір-людей у регіоні. Однак перед презентацією її затримали та доставили до відділку поліції. Повістку активістці виписав майор поліції перед затриманням, але це виявилося не єдиним порушенням. Адміністративну справу за статтею “Дрібне хуліганство” порушили за заявою двох свідків і за рапортом дільничного інспектора.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter