У Казахстані на декілька годин відімкнули сайти опозиційних медіа та соцмережі

Дата: 10 Травня 2019
A+ A- Підписатися

9 травня в Казахстані обмежили доступ до незалежних видань, зокрема казахської служби “Радіо Свобода”, а також заблокували соцмережі Facebook, Instagram, Telegram і Youtube.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”. 

Журналісти видання припустили, що причиною блокування могли стати повідомлення про наміри прихильників опозиції провести акції протесту проти політики влади одночасно з підтримуваними владою акціями “Безсмертний полк”.

“До акцій протесту закликав заборонений у країні рух “Демократичний вибір Казахстану”. У низці міст пройшли пікети опозиції, у результаті були затримані активісти в Алмати і столиці країни Нур-Султані. Серед них – журналіст, кореспондент порталу vlast.kz Даніяр Молдабеков, якого силоміць посадили в поліцейський автомобіль і доставили у відділення”, – йдеться в повідомленні. 

На місцях проведення акцій влада вимкнула мобільний зв’язок. Через це журналісти “Радіо Свобода” не змогли вчасно розпочати трансляції. 

Група NetBlocks, що веде моніторинг свободи інтернету, заявила, що обмеження встановили на рівні провайдерів, а список заблокованих сайтів змінювався від провайдера до провайдера. Водночас деякі сайти вимкнули повністю. 

Деякі власники заблокованих медіа були здивовані такими діями влади Казахстану. 

“Наш сайт заблокували вперше. Я, чесно кажучи, не розумію, з чим це пов’язане і чим мотивоване. Але бачу, що заблоковані здебільшого незалежні сайти, які транслювали думки продуктивної частини населення. Якщо ті, хто блокують, розраховували на те, щоб позбавити населення якоїсь частини інформації, то цієї мети не було досягнуто, тому що соцмережі працюють”, – заявила Карлигаш Еженова, головна редакторка журналу “Ексклюзив”.

Водночас інші зауважували, що чекали такої реакції казахської влади. 

“Влада боїться, що читачі знатимуть про акції протесту, і вирішила завдати удару по непідконтрольним ЗМІ. Цього разу влада підготувалася ґрунтовно, тому що блокується доступ і з-за кордону, і в соцмережі, і у VPN-сервіси. Це свідчить про те, що було витрачено чимало сил і коштів. Сьогоднішня ситуація яскраво характеризує стан свободи слова в Казахстані. Її немає в країні”, – сказав головний редактор газети “Ак Жайик” Азамат Майтанов.

Зі свого боку влада країни заперечує свою причетність до блокувань та пояснює їх “технічними збоями” на тлі “збільшення числа користувачів”.

Як відомо, незабаром у Казахстані мають відбутися вибори. У зв’язку з цим влада посилила тиск на активістів та громадянське суспільство. Нещодавно суд дав п’ять діб арешту активісту Роману Захарову, який розгорнув плакат з цитатою з Конституції Казахстану. Ще одним показовим випадком стало затримання силовиками жителя міста Уральська, який вийшов на центральну площу міста з порожнім плакатом.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter