Молдовські медіа розповіли, хто допоміг утекти за кордон одіозному судді Чаусу

Дата: 29 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Судді Дніпровського районного суду міста Києва Миколі Чаусу, якого в серпні 2016 року звинуватили в отриманні хабаря в розмірі 150 тисяч доларів, ймовірно, допомагали втекти з України двоє громадян Молдови на ім’я Дорін Дамир та В’ячеслав Турку.

Про це йдеться в розслідуванні видання RISE Moldova.

Хабар у 150 тисяч доларів суддя намагався закопати в землю в скляній банці біля свого приватного будинку. Фото: фейсбук-сторінка Назара Холодницького

Суддя Чаус утік з України до Молдови в серпні 2016 року, після того як детективи НАБУ викрили його на хабарі в 150 тисяч доларів. Гроші він намагався закопати в землю в скляній банці біля свого приватного будинку.

“Ось саме так деякі служителі Феміди зберігають корупційні статки”,коментував тоді цю знахідку керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький.

Молдовські журналісти проаналізували дані з розслідувань українських колег зі “Слідства.info”, а також дані українських правоохоронців та інформацію від молдовських та українських прикордонників. Виявилося, що 22 серпня 2016 року до Києва чартерним рейсом прилетіли двоє громадяни Молдови Дорін Дамир та В’ячеслав Турку.

Дамир – колишній офіцер молдовської поліції, бізнесмен та голова молдовської бійцівської асоціації FEA. За даними медіа, його вважають людиною з близького кола молдовського олігарха Володимира Плахотнюка, оголошеного в розшук за створення злочинної організації, шахрайство і відмивання грошей в особливо великих розмірах. 

Турку – бізнесмен, який багато років проживає в Київській області. Згідно з даними з реєстрів юридичних осіб, станом на середину березня 2021 року в Україні він був пов’язаний із сімома компаніями, більшість з яких зареєстровано в Київській області. У деяких він є керівником і власником, а в інших значиться адміністратором. 

В’ячеслав Турку та Микола Чаус

Розслідувачі стверджують, що з київського аеропорту чоловіки виїхали на автівці одного з керівників служби безпеки тодішнього президента Петра Порошенка, який нібито і передав паспорт пана Турку судді Чаусу. Згодом суддя під виглядом Турку разом із Дамиром без проходження прикордонного контролю перетнули кордон. На дорогу з Молдови до України та назад їм знадобилося чотири години.

Цю версію не підтверджує сам Дамир, який у розмові з журналістами наголосив, що повернувся до Молдови один. Однак його словам суперечить інформація з баз даних молдовських прикордонників. 

У розмові з журналістами й Турку розповів, що не знає, хто і чому використовував його паспорт. 

“У цій історії для мене все було шоком. Я не передавав свого паспорта і не брав участі в цій історії. Я не хочу зараз говорити, що я така-то овечка і мене підставили й використовували. Ні, це не так. Але так вийшло. Так сталося, що використовували. А когось звинувачувати – не моя справа”, – сказав він.

Нагадаємо, що суддя Дніпровського районного суду Києва Микола Чаус за часів Євромайдану безпідставно позбавляв водійських прав активістів Автомайдану. Проти судді ще у 2012 році відкривали дисциплінарну справу, однак він залишився на посаді. 

Відомо, що досі в Україні працює 484 судді, які ухвалювали сумнівні рішення, пов’язані з резонансними справами щодо Євромайдану та учасниками Революції гідності.

Влітку минулого року невинуватою в ухваленні свідомо неправосудних рішень щодо автомайданівців визнали суддю Царевич. Вона позбавила водійських прав щонайменше чотирьох автовласників, зокрема журналістку Оксану Коваленко та підприємицю Ольгу Лугову. Активістки стверджували, що не проїжджали повз пост ДАІ, де їх нібито намагалися зупинити інспектори.

Нещодавно Верховний Суд фактично дозволив Царевич поновитися на посаді та отримати компенсацію за звільнення. 

Фотографія обкладинки: з відкритих джерел 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter