Верховний Суд скасував указ про звільнення одіозної судді Царевич

Дата: 17 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Верховний Суд скасував указ колишнього президента України Петра Порошенка про звільнення судді Печерського районного суду Києва Оксани Царевич.

Про це повідомляє видання Prosud.

Фото: Слово і Діло
Колишній президент Петро Порошенко звільнив Царевич за порушення присяги у 2016 році, після відповідного подання Вищої ради юстиції, однак за пів року до звільнення жінка з відзнакою склала іспит на довічний статус судді.
Царевич відома тим, що після мітингу Автомайдану під резиденцією колишнього президента Віктора Януковича в Межигір’ї позбавила водійських прав щонайменше чотирьох автовласників, причетних до акції, зокрема журналістку Оксану Коваленко та підприємицю Ольгу Лугову. Вони стверджували, що не проїжджали повз пост ДАІ на перетині Столичного і Залізничного шосе, де їх нібито намагалися зупинити інспектори.

У поданні, яке стало приводом для звільнення, члени Вищої ради юстиції наголошували, що ці рішення мали упереджений характер, а тому порушували присягу судді, яка зобов’язує “об’єктивно, безсторонньо, неупереджено, незалежно та справедливо здійснювати правосуддя, підкоряючись лише закону та керуючись принципом верховенства права, чесно і сумлінно виконувати обов’язки судді”.

Рішення Верховного Суду дозволяє Царевич поновитися на посаді та отримати компенсацію за звільнення. 

Нагадаємо, що влітку минулого року суддю Царевич визнали невинуватою в ухваленні свідомо неправосудних рішень щодо автомайданівців. Судді дослухалися до аргументів адвоката Царевич, який посилався на лист Київської міської державної адміністрації про те, що взимку 2013–2014 років жодна громадська організація не інформувала місто про акції протесту у вигляді автопробігу, а отже розповіді про переслідування Автомайдану фактично визнали безпідставними.

Досі в Україні працює 484 судді, які ухвалювали сумнівні рішення, пов’язані з резонансними справи щодо Євромайдану та учасниками Революції гідності. Задля того щоб кожен охочий міг перевірити на доброчесність будь-якого з суддів та дізнатися про те, чи відповідають його статки доходам та чи не ухвалював він сумнівних рішень, активісти запустили спеціальну базу з досьє на них

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter