Moderna випробувала вакцину проти ВІЛ на тваринах

Дата: 13 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Американська фармацевтична компанія Moderna випробувала мРНК-вакцину проти вірусу імунодефіциту людини на тваринах. 

Про це повідомили в Національному інституті алергії та інфекційних захворювань США, який брав участь у дослідженні.

Фото: AFP

Ефективність вакцини перевіряли на мишах та макаках. Спочатку мишам вводили препарат, що кодує інформацію про білок ВІЛ Env та білок Gag вірусу імунодефіциту мавп, це викликало вироблення антитіл у восьми піддослідних. Потім мишам ввели лише препарат, який кодує інформацію про білок Env, що викликало імунну реакцію вже в п’яти піддослідних. 

Щодо макак, то після першої імунізації їм через кожні вісім тижнів вводили білок Env проти двох інших варіантів вірусу, щоб посилити імунну відповідь. У підсумку в першій піддослідній групі в п’яти тварин виявили вірус, а дві інших залишилися здоровими. У другій нещепленій групі вірус був у семи тварин. Виявилося, що тварини з першої групи отримали вірус імунодефіциту пізніше, ніж нещеплені.

Результати дослідження опублікували в журналі Nature Medicine, і, на думку вчених, протестована вакцина знижує ризик зараження в разі контакту з ВІЛ на 79%.

Технологія мРНК – це метод штучного відтворення збудника вірусу, який потім використовують для основи вакцини. Саме цей метод використовувала компанія Moderna для розроблення вакцини проти коронавірусу. 

Фото: AFP

Україна є лідеркою серед країн Європи за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. Декілька років тому медична система офіційно перейшла на нові стандарти лікування ВІЛ. ZMINA докладно розповідала про те, що ж змінилось у підходах.

Досі люди, що живуть з ВІЛ, стикаються зі стигматизацією через свій діагноз. Це є причиною того, що представники так званих груп ризику бояться проходити тестування, не знають свого ВІЛ-статусу, а деякі досі вважають ВІЛ / СНІД виключно хворобою гомосексуалів, працівників і працівниць комерційного сексу та наркозалежних.

Як свідчить статистика, за жовтень в Україні офіційно зареєстрували 945 нових випадків ВІЛ-інфекції та діагностували 231 випадок СНІДу. Найпоширенішим шляхом інфікування в країні є незахищений гетеросексуальний секс і У жовтні 607 випадків, у вересні 770, у серпні 770.

Нагадаємо, в ООН не відкидають того, що у світі до 2030 року вдасться покінчити з епідемією СНІДу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter