ООН не відкидає, що до 2030 року вдасться покінчити з епідемією СНІДу

Дата: 01 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Покінчити з епідемією СНІДу до 2030 року можливо, однак це вимагає активніших дій та вияву більшої солідарності.

Про це повідомили в ООН. 

Фото: Reuters

1 грудня у світі відзначають Міжнародний день боротьби зі СНІДом, а від моменту реєстрації перших випадків захворювання минуло вже 40 років.

Однак досі, як нагадують в ООН, ВІЛ залишається глобальною загрозою, а спільні зобов’язання щодо викорінення хвороби до 2030 року не виконують, зокрема, через структурну нерівність, яка заважає прогресу та ефективному впровадженню рішень для профілактики та лікування. 

“Впровадження політики щодо усунення нерівності вимагає від лідерів сміливості. Тепер уряди мають перейти від слів до справи. Необхідно забезпечувати умови для інклюзивного соціально-економічного розвитку. Відмовитися від дискримінаційних законів, правил та політичних заходів, щоб надати всім однакові можливості та викорінити нерівність. Для урядів настав час виконати свої обіцянки. Вони повинні діяти прямо зараз і відповідати перед нами”,кажуть в ООН.

Заходи, які пропонують для боротьби з нерівністю, охоплюють:

  • розвиток інфраструктури, керованої населенням та орієнтованої на людей;
  • забезпечення рівного доступу до ліків, вакцин та медичних технологій;
  • права людини для зміцнення довіри та боротьби з пандеміями;
  • підвищення кваліфікації співробітників та надання їм необхідних ресурсів та інструментів;
  • впровадження систем оброблення даних, орієнтованих на людину та здатних виявляти нерівність.

“СНІД, COVID-19 та майбутні пандемії можна зупинити, впровадивши термінові заходи щодо елементів, орієнтованих на захист прав людини, які значною мірою відсутні під час обговорень готовності до пандемії та заходів протидії. Люди, особливо окремі спільноти та групи населення, а не віруси мають бути в центрі підготовки до пандемії та протидії їй”, – вважають в організації. 

Сьогодні контролювати вірус можна за допомогою ліків

За жовтень в Україні офіційно зареєстрували 945 нових випадків ВІЛ-інфекції та діагностували 231 випадок СНІДу. За місяць від СНІДу померли 236 українців, а найпоширенішим шляхом інфікування є незахищений гетеросексуальний секс і У жовтні 607 випадків, у вересні 770, у серпні 770.

1 грудня на розгляд парламенту внесли законопроєкт №6365 щодо зменшення стигматизації та дискримінації людей, які живуть з ВІЛ. Автори пропонують внести зміни до статті 130 Кримінального кодексу “Зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби”, проте наразі не зрозуміло, які саме, адже на сайті Верховної Ради відсутня пояснювальна записка до проєкту. 

Сьогодні за свідоме наражання іншої особи на небезпеку зараження вірусом імунодефіциту можна отримати арешт або потрапити до в’язниці. Свідоме ж зараження ВІЛ загрожує позбавленням волі на строк від двох до п’яти років.

Україна є лідеркою серед країн Європи за масштабами поширення ВІЛ-інфекції. Декілька років тому медична система офіційно перейшла на нові стандарти лікування ВІЛ.  

ZMINA докладно розповідала про те, що ж змінилось у підходах.

Фотографія обкладинки: Kyiv Post / Kostyantyn Chernichkin

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter