МКС видав ордери на арешт Шойгу та Герасимова

Дата: 25 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордери на арешт секретаря Ради безпеки РФ Сергія Шойгу та начальника Генерального штабу ЗС РФ Валерія Герасимова.

Про це йдеться в повідомленні МКС.

Фото: Михайло Метцель / ТАСС

Так, ордер на їхній арешт судді видали через підозру в можливій причетності до міжнародних злочинів, які були скоєні в період з 10 жовтня 2022 до щонайменше 9 березня 2023 року. Їх звинувачують у нападах на цивільних осіб і злочинах проти людяності.

Суд вважає, що існує досить підстав вважати, що Шойгу і Герасимов відповідальні за ракетні удари по українській енергетичній інфраструктурі, які здійснювалися з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року. Протягом цього періоду російські збройні сили завдали численних ударів по різних електростанціях та підстанціях в Україні.

Також МКС зазначає, що удари були спрямовані проти цивільних обʼєктів, а для тих об’єктів, які у відповідний момент могли кваліфікуватися як військові, очікувана побічна шкода цивільному населенню була б надмірною в порівнянні з очікуваною військовою перевагою.

Прокурори Міжнародного кримінального суду також вважають, що Шойгу та Герасимов є особисто відповідальними за всі ці злочини.

Нагадаємо, що російські військові знищили 80% теплової та третину гідрогенерації електрики України. 

Офіс генпрокурора розглядає російські атаки на українські об’єкти енергетики як складову геноциду. На думку Комісії з розслідування порушень в Україні, уповноваженої Радою ООН з прав людини, російські обстріли енергетичної інфраструктури можуть бути злочином проти людяності. Міжнародний кримінальний суд уже видав перші ордери на арешт відповідальних за атаки.

Читайте також: Ті, хто видав ордер на арешт Путіна: як працює Міжнародний кримінальний суд і чим може допомогти українцям

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter