Правозахисники кажуть про безпрецедентний тиск із боку влади на колег з Казахстану

Дата: 29 Січня 2021
A+ A- Підписатися

Податкові органи Казахстану ухвалили рішення про тримісячне зупинення діяльності трьох правозахисних організацій. Їхні міжнародні колеги кажуть про безпрецедентний тиск на громадянське суспільство з боку влади та вимагають припинити його. 

Про це повідомили в організації “Міжнародний фонд захисту правозахисників”. 

Усього за десять днів, з 15 по 25 січня, податківці тимчасово зупинили діяльність:

  • Казахстанського міжнародного бюро з прав людини і дотримання законності – працює з 2010 року над законодавчими реформами в країні й надає безкоштовну юридичну допомогу жертвам порушень прав людини. Фонд також надає юридичну допомогу членам сімей етнічних казахів, ув’язнених у табори політичного перевиховання в Китаї, і виступає на захист жертв грубих порушень прав людини в Сіньцзяні.
  • Громадського фонду “Міжнародна правова ініціатива” – правозахисна організація, заснована в 1998 році, яка займається захистом прав людини, проводить аналіз законодавства, здійснює громадський контроль за діяльністю державних органів Казахстану, сприяє залученню громадян до процесу ухвалення рішень. Останні 20 років організація веде незалежний моніторинг виборчих процесів.
  • Громадського об’єднання “Ехо” – молодіжний правозахисний рух, який займається просуванням прав і свобод людини, надає громадський захист, проводить освітні програми, дослідження, моніторинг і бере участь у законотворчій діяльності. Фонд веде незалежне спостереження за виборами.

Податкові органи також наклали штрафи на три вищезгадані організації, а ще одну правозахисну організацію, громадський фонд “Еркіндік қанати”, оштрафували за порушення у звітності про іноземне фінансування, яких активісти ще не вчинили.

Водночас за період із середини жовтня до кінця листопада минулого року ще щонайменше 13 правозахисних організацій у Казахстані отримали штрафи через неточності в наданій ними звітності про отримання іноземних коштів та порядок їхнього витрачання. 

Міжнародний фонд захисту правозахисників засудив дії влади Казахстану та закликав її зняти всі обвинувачення з правозахисників. 

Нагадаємо, що в Казахстані влада систематично переслідує об’єднання громадян. У 2018 році влада розгорнула кампанію проти профспілок, яких безпідставно звинувачували у відмиванні коштів. Активно тиснуть і на тих людей, які виходять висловити своє невдоволення політикою на вулиці. Минулого року через велику кількість політичних в’язнів жінки в Казахстані на знак протесту голили голови та викладали відео цього процесу в мережу. 

Загалом торік у світі через правозахисну діяльність убили понад три сотні активістів. Вони працювали з темами захисту довкілля, свободи слова, прав ЛГБТ-людей та права корінних народів на землю. Більша частина з них заявляла про погрози перед смертю. 

Переслідують активістів і в Україні. Згідно з моніторингом Центру прав людина ZMINA, у 2020-му відбувся 101 випадок нападів і переслідувань громадських активістів. Найнебезпечнішими видами активізму є протидія корупції, захист прав ЛГБТІК-людей та захист довкілля. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter