У Казахстані жінки голять голови на знак протесту проти політичних репресій

Дата: 03 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

На знак протесту проти порушення прав та політичних репресій у Казахстані декілька місцевих активісток поголило голови. 

Про це повідомляє “Настоящее время”.

Айя Садвакасова, Нургуль Калуова, Анар Калієва, Анар Ібрагімова, Кербез Егінбаєва та Ракіля Бекназарова виклали в мережу відео, на яких голять голови, бо стверджують, що це єдиний спосіб для них “бути почутими” в Казахстані. У країні, за підрахунками правозахисників, наразі у в’язницях або зазнають іншого тиску близько пів сотні людей. 

Одна з учасниць акції Анар Калієва заявила, що поголити голову її змусило переслідування політичних активістів і смерть у СІЗО Дулата Агадила. Чоловіка в лютому цього року забрали з будинку невідомі в цивільному. Пізніше його знайшли мертвим за загадкових обставин в одному із СІЗО Нур-Султана, де, за офіційною версією, він помер унаслідок “гострої серцевої недостатності”.

“Я не займаюся політикою. Я звичайна людина, яка піклується про своїх дітей. Але після смерті Агадила в мені прокинулася гідність. Я багато думала про те, чому це відбувається в нашій країні. Я виходила на протест. Однак за цей вислів думки мене оштрафували й посадили на 10 діб. Цим відео ми хотіли розбудити суспільство і привернути увагу світової громадськості до беззаконня в нашій країні”, – розповідає Калієва.

Жінки вимагають скасувати статтю 405 Кримінального кодексу Казахстану, за якою переслідують активістів у країні. Їх звинувачують в участі в діяльності суспільного чи релігійного об’єднання або іншої організації, яку визнають екстремістською чи терористичною. Нерідко в країні такими визнають опозиціонерів. 

Екстремістським у країні визнали “Демократичний вибір Казахстану” – суспільно-політичний рух, який бореться за демократизацію влади. Декілька активісток руху втекли від переслідувань до України, однак досі не можуть отримати статус біженців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter