У Казахстані затримали десятки людей, які вийшли на протест після смерті в СІЗО опозиційного активіста

Дата: 02 Березня 2020
A+ A- Підписатися

У Казахстані силовики затримали декілька десятків людей, які вийшли на протест через смерть опозиційного активіста Дулата Агаду. 

Про це повідомляє Reuters.

Дулат Агаду

Дулат Агаду – опозиційний активіст, якого силовики звинуватили в неповазі до суду та образі судді. Чоловік помер у лікарні СІЗО 25 лютого внаслідок, як стверджують офіційні джерела, серцево-судинної недостатності. Однак казахські активісти та друзі Агаду не вірять у природну смерть чоловіка, адже після появи інформації про його загибель у мережі почали ширитися фотографії тіла, на якому видно синці та інші ушкодження.

В связи с поступающей информацией о новых фотографиях и видеозаписи внешней поверхности кожи Дулата Агадила сообщаю…

Опубліковано Bauyrzhan Azanov Пʼятниця, 28 лютого 2020 р.

У прокуратурі країни відкидають версію про насильницьку смерть Агаду та стверджують, що він помер природно. Цієї версії дотримується й президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв.

“З огляду на великий суспільний резонанс я уважно ознайомився з цією справою. З упевненістю можу стверджувати, що, на жаль, активіст Агаду помер унаслідок серцевої недостатності. Стверджувати зворотне – значить піти проти правди”,заявив Токаєв

Смерть Агаду вивела на вулиці сотні людей. Вони збирались у столиці Казахстану Нур-Султані та найбільшому місті країні Алмати. Саме там силовики й затримали найбільшу кількість протестувальників. Люди, які вийшли на вулиці міст, виступили проти чинного очільника країни та його попередника Нурсултана Назарбаєва, який після виборів фактично продовжив контролювати владу в країні.

Нагадаємо, що впродовж 16–17 грудня в Казахстані також затримували людей, які виходили на вулицю з протестом. У ці дні в країні відзначають День незалежності, а тому влада боялася можливих акцій протесту опозиції. Очевидці тоді розповідали, що людей забирали прямо з вулиць, коли вони, наприклад, ішли на роботу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter