У Казахстані затримали близько десятка активістів

Дата: 16 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

У Казахстані силовики затримали близько десятка активістів. 

Про це повідомляє місцеве бюро “Радіо Свобода”.

Упродовж 16–17 грудня в країні відзначають День незалежності, а тому, вочевидь, влада боїться можливих акцій протесту опозиції. Про плани провести в ці дні мітинги в казахстанських містах оголосив рух “Демократичний вибір Казахстану”, членів якого переслідує влада країни.

Журналісти розповідають про затримання активістів прямо на вулицях. Багатьох з них доставляють до відділків поліції для нібито бесіди. Так, в Алмати силовики затримали активістку Айнур Медіну, коли та йшла на роботу, а в місті Шимкента двох чоловіків доставили до відділку поліції, коли вони хотіли покласти квіти до пам’ятної дошки Кайрата Рискулбекова і Учасник грудневих заворушень 1986 року в Алма-Аті, за участь у яких був засуджений до найвищої міри покарання – смертної кари, яку потім замінили двадцятьма роками позбавлення волі. Загинув у Семипалатинській в'язниці дорогою до місця позбавлення волі за нез'ясованих до кінця обставин.. Затримання супроводжуються процесуальними порушеннями, адже силовики часто заповнюють повістки в момент спілкування з людьми. 

Відомо й про затримання журналістів. Так, у місті Уральську журналіста й редактора регіональної газети “Уральская неделя” Лукпана Ахмедьярова забрали до відділку “для допиту як свідка” в невідомій кримінальній справі. Водночас кореспондентка “Радіо Свобода” повідомила про стеження за нею. За словами журналістки, двоє невідомих супроводжували її та знімали на телефон, коли вона їхала в автобусі. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter