Міжнародна та Європейська федерації журналістів засудили ліквідацію БАЖ режимом Лукашенка

Дата: 29 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Міжнародна та Європейська федерації журналістів засудили рішення Верховного Суду Білорусі щодо ліквідації Білоруської асоціації журналістів – єдиної незалежної представницької організації журналістів та працівників ЗМІ в країні.

Про це йдеться на сайті Білоруської асоціації журналістів. 

Джерело: https://baj.by/

Білоруська асоціація журналістів (БАЖ) заснована у 1995 році. Вона об’єднує понад 1300 журналістів, редакторів, фотографів, видавців, і є членом Міжнародної та Європейської федерацій журналістів. Вона допомагає білоруським журналістам захищати свої професійні права і стежить за ситуацією в ЗМІ Білорусі.

Олександр Лукашенко розпочинає повну ліквідацію всіх сегментів білоруського громадянського суспільства. Ті, хто організовує репресії, мають бути суворо покарані“, – сказав президент європейської федерації журналістів (ЄФЖ) Могенс Бліхер Берегард

Ми допоможемо нашій філії підтримати її існування та діяльність. БАЖ ніколи не здасться. БАЖ залишиться для нас єдиною представницькою організацією журналістів у Білорусі“, – додав генеральний секретар ЄФЖ Рікардо Гутьєррес.

Нагадаємо, що в червні 2021 року Мін’юст Білорусі розпочав перевірку діяльності БАЖ, вимагаючи надати протягом двох днів “тисячі документів”. В асоціації назвали такі вимоги необґрунтованими та направили скаргу міністру юстиції з вимогою надати “адекватні терміни подачі документів”.

Вже 14 липня силовики обшукали офіс асоціації, виламавши вхідні двері. Наступного дня Мін’юст Білорусі виніс попередження БАЖ через нібито несвоєчасне надання документів; офіс опечатали.

20 липня влада Білорусі заморозила всі операції з банківським рахунком БАЖ.

27 серпня Верховний суд Білорусі ліквідував Білоруську асоціацію журналістів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter