Місяць утримання одного російського військовополоненого коштує бюджету щонайменше 10 тисяч гривень

Дата: 03 Березня 2023
A+ A- Підписатися

На утримання одного російського військовополоненого з державного бюджету України витрачають близько 10 тисяч гривень на місяць. 

Про це в інтерв’ю “Укрінформу” розповіла заступниця міністра юстиції Олена Висоцька

Фото: BBC

Україна, на відміну від Росії, дотримується норм поводження з військовополоненими та, наприклад, дає можливість тримати їм зв’язок з рідними. 

Підтвердженням цього є не тільки звіти ООН, але й слова самих росіян, які повернулись з українського полону. Торік один з таких удома розповів, як добре йому було за ґратами в Україні, тож сюжет з регіонального телебачення довелося видаляти. 

Досі точна кількість військовополонених, яких тримають в Україні, невідома, однак до цього було відомо, що на утримання одного витрачають три тисячі гривень. Висоцька каже, що цей розрахунок був неточним. 

“Коли ми говорили про три тисячі гривень, то враховували витрати на харчування й комунальні послуги… В суму не врахували оплату праці персоналу, охорони, конвою тощо. Тож, якщо говорити про більш-менш нормально прораховану вартість утримання полоненого в таборі за підсумками 2022 року, з урахуванням забезпечення табору, з податками, зарплатами, комунальними витратами, ця сума складає близько 10 тисяч гривень на одного полоненого в місяць”, – говорить тепер посадовиця. 

Висоцька зазначила, що різниця між коштами, які йдуть на утримання військовополонених та на пересічних в’язнів, невелика. Торік такі підрахунки не проводили, але у 2021-му ця сума складала 130 тисяч гривень на рік.

“Відповідно, на одного утримуваного – теж близько 11 тисяч гривень в місяць. Мало чим відрізняється”, – констатує заступниця міністра. 

Харчування російських військовополонених в Україні. Фото: BBC

Україна надає доступ до місць інтернування військовополонених, зокрема, журналістам, тож ви можете почитати їхні враження від відвідування цих місць. 

Нагадаємо, що отримані ООН свідчення від українських військових, які пройшли через російський полон, дозволяють казати, що їх там катують.

До прикладу, вдалося дізнатися про поранення ножем та з травматичної зброї, погрози зброєю, імітації страти, підвішування за руки та ноги, обпечення сигаретами, різні форми сексуального насильства, наприклад підтягування чоловіків за мотузку, прив’язану до геніталій, або роздягання під час погрози зґвалтувати.

Нещодавно звільнений торік з російського полону комбат “Азова” Олег Мудрак помер внаслідок зупинки серця. Після звільнення він був дуже виснажений. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter