“Вони ні про що не жаліють”: журналістка розповіла, як з’їздила до табору російських військовополонених

Дата: 24 Січня 2023
A+ A- Підписатися

Чергова група журналістів відвідала табір для військовополонених, що розташований на Львівщині. Росіяни, з якими вдалося поговорити російській фотографині Вікторії Івлевій, у полоні продовжують повторювати пропагандистські штампи про українців та не жалкують, що пішли захоплювати Україну.

Своїми враженнями журналістка поділилася з російським телеканалом “Дождь”.

Івлева, як і інші, хто раніше відвідував табір, наголосила на дотриманні Україною Женевської конвенції щодо військовополонених.

“До прикладу, тут заборонено штрафні ізолятори, покарання, людей не мають права бити. Я не знаю, що відбувається насправді, бо коли перебуваєш в умовах несвободи, то розумієш, що щось від твоїх очей може сховатись. Але підозрювати когось я не можу… Ба більше, є один пункт, за яким Україна перевершила конвенцію, бо надала можливість військовополоненим розмовляти з рідними через інтернет”, – каже вона. 

Журналістці вдалося поспілкуватися з щонайменше чотирма військовополоненими росіянами, розмови з яким вона опублікувала в репортажі на “Радіо Свобода”. 

“З того, що я зрозуміла, вони не жалкують (що пішли окупувати чужу країну. – Ред.), жалкують лише через те, що потрапили в полон, і мріють швидше потрапити додому. Ніякого каяття в людей немає, навіть думок про це немає. Усі кажуть, що їхали на війну, але не їхали вбивати. Але ж зрозуміло, якщо люди їдуть на війну, то в якийсь момент їм доведеться вбивати… Відчувається, якби цим громадянам дали в руку лопату та сказали копати, вони б копали, дали автомат та 100 тисяч – вони б стріляли, дали б троянди – садили б троянди. Це – люди, які за своє життя не звикли ні за що відповідати. Ось це я відчула і дуже гостро”, – поділась Івлева.

Один з військовополонених, який поспілкувався з журналісткою, сказав, що війна та полон “допомогли” йому почати “думати своєю головою”.

“Тільки зараз? Скільки тобі років?” – запитує в нього журналістка.

“Тридцять дев’ять”, – відповідає він.

“І в 39 років ти тільки почав думати своєю головою?” – перепитує вона.

“Так”, – сказав чоловік.

Нагадаємо, що торік звільнений з українського полону росіянин вдома на регіональному телебаченні розповів, як добре йому було в полоні, а тому невдовзі сюжет довелося видаляти.

Умови, в яких тримають українських військовополонених у Росії та на окупованих нею територіях, експерти ООН оцінюють як катування. Ви можете детальніше прочитати про це за посиланням

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter