Місія ООН підтвердила, що Махса Аміні загинула через фізичне насильство з боку поліції моралі

Дата: 10 Березня 2024
A+ A- Підписатися

Незалежна міжнародна місія ООН в Ірані дійшла висновку, що 22-річна іранка Махса Аміні загинула через фізичне насильство з боку поліції моралі. У вересні 2022 року дівчину затримали за нібито недотримання іранських законів про обовʼязкове носіння хіджаба.

Про це йдеться у звіті, опублікованому на сайті організації.

Фото: Gregorio Borgia/AP

Водночас іранська сторона продовжує заявляти, що Аміні померла через “наявні захворювання”.

Місія ООН встановила, що силовики застосували непотрібну і непропорційну силу. Окрім загиблих, багато людей на протестах дістали серйозні травми очей, деякі осліпли. Це було навмисно, щоб затаврувати учасників протесту.

Також протестувальників катували, щоб вибити зізнання або залякати, принизити чи покарати. Були випадки зґвалтування жінок і дівчат, зокрема групове та предметами, ураження геніталій електричним струмом, примусове оголення та обмацування. Водночас силовики заявляли, що вимоги жінок щодо рівності та недискримінації насправді були їхнім “бажанням роздягтися” і “поширенням аморальності”.

“Ці акти є частиною широкомасштабної та систематичної атаки, спрямованої проти цивільного населення в Ірані, а саме проти жінок, дівчат, хлопчиків і чоловіків, які вимагали свободи, рівності, гідності та відповідальності”, — резюмувала голова Місії зі встановлення фактів в Ірані Сара Хоссейн і закликала іранську владу припинити репресії.

Нагадаємо, що у вересні 2022 року 22-річну Махсу Аміні в Тегерані затримала поліція моралі за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку. З поліцейської дільниці Аміні відвезли до лікарні, де вона за кілька днів померла.

Того ж місяця в країні почалися масові заворушення через смерть Аміні. Протестувальники вважають, що причиною її загибелі стало побиття співробітниками силових структур. Люди виступали з гаслами проти поліційного насильства, проти боротьби іранської влади з інакодумством, за демократизацію країни та за повалення режиму аятоли Алі Хаменеї.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в грудні 2023 року влада Ірану не дозволила рідним Махси Аміні вилетіти до французького Страсбурга, щоб отримати премію Сахарова, яку дівчині присудили посмертно.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter