Родичів Махси Аміні, які їхали отримати премію Сахарова, не випустили з Ірану

Дата: 10 Грудня 2023
A+ A- Підписатися
Влада Ірану не дозволила рідним загиблої Махси Аміні вилетіти до французького Страсбурга, щоб отримати цьогорічну премію Сахарова, яку дівчині присудили посмертно.
 
Про це повідомляє BBC.
 

За словами адвоката родини, батьків і брата Аміні не пустили на борт літака та конфіскували їхні паспорти.

Зазначається, що вони їхали до Страсбурга, щоб отримати цьогорічну премію Сахарова, присуджену Аміні посмертно. Їхній адвокат сказав, що їм заборонили виїзд, попри наявність дійсних віз.

Президентка Європарламенту Роберта Мецола закликала Іран відкликати рішення про заборону подорожі сім’ї Аміні.

“Їхнє місце наступного вівторка — в Європейському парламенті в Страсбурзі, щоб отримати премію Сахарова разом зі сміливими жінками Ірану. Правду не можна замовчати”, — додала вона.

Нагадаємо, 19 жовтня депутати Європарламенту присудили премію імені Сахарова за свободу думки 2023 року мешканці Ірану Махсі Аміні, яку вбила поліція моралі у 2022 році, через “неналежно” одягнений хіджаб. Крім того, премію отримав іранський рух “Жінка, життя, свобода”.

Раніше ZMINA повідомляла, що у вересні минулого року 22-річну Махсу Аміні в Тегерані затримала поліція моралі за нібито порушення закону, який вимагає від жінок покривати волосся хіджабом або носити хустку. З поліцейської дільниці Аміні відвезли до лікарні, де вона за кілька днів померла.

Того ж місяця в країні почалися масові заворушення через смерть Аміні. Протестувальники вважають, що причиною її загибелі стало побиття співробітниками силових структур. Люди виступали з гаслами проти поліцейського насильства, проти боротьби іранської влади з інакодумством, за демократизацію країни та за повалення режиму аятоли Алі Хаменеї.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter