Мінсоцполітики пропонує зміни до постанови, що мала зупинити виплати на проживання деяким переселенцям

Дата: 25 Січня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство соціальної політики подало на розгляд уряду зміни до постанови про виплату допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам. 

Про це розповіла міністерка соціальної політики Оксана Жолнович

Фото: IOM / Yana Wyzinska

З 1 лютого поточного року соціальні виплати автоматично продовжать тим переселенцям, чий дохід на одного члена сім’ї не перевищує 9 444 гривні і які зареєструвалися з 1 серпня 2023-го. Торік в уряді зазначали, що бюджет Мінсоцполітики є одним з найбільших і поступається розміром лише бюджету на оборону країни. 

За словами Жолнович, запропоновані міністерством зміни суттєво пом’якшують чинні критерії. Однією з причин такої пропозиції стало усвідомлення складності життя переселенців, зокрема, доступу дітей до освіти. 

“Особливо в тих районах, де вони найбільше проживають, – Запоріжжя, Миколаїв, немає навчання очного. Якщо його немає, то один з членів домогосподарства залучений у вихованні дітей, і це критерій, який ми врахували, тому, наприклад, з родини, де чотири особи – один буде зобов’язаний працювати, а мама чи батько за вибором, якщо є діти, зможе доглядати й декларувати догляд”, – каже посадовиця. 

Як показували соціологічні дослідження до початку повномасштабного вторгнення росіян, здебільшого доглядом за дітьми в українських сім’ях займаються жінки. 

Жолнович пообіцяла, що виплати на проживання точно подовжать переселенцям-пенсіонерам, а також людям з інвалідністю. 

Нагадаємо, що в уряді переконують, що знайдуть гроші на соцдопомогу та пенсії, якщо їх не дадуть партнери. 

Фотографія обкладинки: missioneurasia.org

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter