Міносвіти розробило та обговорює проєкт порядку атестації знань та вмінь, отриманих студентами в окупації

Дата: 17 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство освіти і науки України розробило проєкт порядку визнання результатів навчання тих громадян України, які проживали та навчалися на тимчасово окупованих територіях (ТОТ).

Про це міністерство повідомило виданню ZMINA у відповідь на інформаційний запит.

Наразі цей документ перебуває на погодженні в усіх центральних органах виконавчої влади.

Міністерство повідомило, що за результатами зауважень планується узгоджувальна нарада, після чого відповідний документ буде надісланий на розгляд уряду.

Нагадаємо,  24 березня 2024 року почав діяти закон №3482-ІХ, який впроваджує процедуру визнання результатів навчання осіб, що проживали на ТОТ.

Передбачається, що молодь з ТОТ зможе пройти оцінювання та підтвердити свої знання і навички або вступити до українських закладів освіти на скорочений термін навчання. Для повноцінної реалізації процедури необхідне своєчасне затвердження підзаконних нормативно-правових актів, передбачених цим законом, наприклад щодо визначення порядку визнання результатів навчання.

Правозахисники вказують, що без додаткового регулювання та комунікації щодо процедури охочі підтвердити свої знання та навички, зокрема й за спеціальностями, які сьогодні мають попит на підконтрольній уряду України території, а саме медичними та ветеринарними, не зможуть скористатися процедурою визнання результатів навчання.
 
Вони також переконані, що ця процедура позитивно вплине на формування кадрового резерву для деокупованих територій у майбутньому.
 
Заступниця постійної представниці президента України в Автономній Республіці Крим Ольга Куришко під час церемонії з нагоди завершення навчання за програмою Reintegration Management Program нагадала, що на Четвертому саміті Кримської платформи порушувалася тема важливості розроблення реінтеграційних політик та впровадження реінтеграційних програм. Реалізація проєктів формування кадрового резерву та проведення навчання для тих, хто виявив бажання працювати на деокупованих територіях, є складовою реінтеграційної політики держави.
 
За даними Національного агентства України з питань державної служби, станом на вересень 2024 року більш ніж 2 601 державний службовець записався до експериментального проєкту з формування кадрового резерву для деокупованих у майбутньому територій України.
 

До резерву публічних службовців для Криму можуть записатися всі охочі. Раніше голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров оприлюднив детальний алгоритм дій для громадян, які бажають зареєструватися до резерву фахівців для роботи на деокупованих територіях.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter