Міноборони розробляє механізм захисту постраждалих від сексуальних домагань та насильства у війську

Дата: 11 Липня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство оборони працює над розробленням механізму, що дозволив би ефективно захищати постраждалих від сексуальних домагань та насильства у війську. 

Про це розповіли в Міноборони. 

Фото: Ercin Erturk / AA / picture alliance

Проєкт Інструкції з питань протидії сексуальному насильству розробляли разом з профільними фахівцями, представниками правоохоронних органів та міжнародними партнерами. Окрім цього, у Міністерстві оборони створили Центральне управління захисту прав військовослужбовців, що має окремий відділ з питань гендерної рівності. 

“Всі ці заходи спрямовані на те, щоб, врешті-решт, ми вийшли не на декларативний, а на дієвий механізм, який захищатиме осіб, які стали жертвами протиправних дій у цій сфері. Ми маємо після продуктивної дискусії прийти до того рішення, яке оптимально працюватиме на безпеку людей. Кожна людина має відчувати себе захищеною і важливою, адже це те, чим ми відрізняємося від росіян”, – каже заступниця міністра оборони України Наталія Калмикова.

Посадовці провели публічні консультації, під час яких заступник керівника Центрального управління захисту прав військовослужбовців Тарас Безпалий розповів про те, як на випадки сексуального насильства реагують у його підрозділі. 

“Механізм, який ми використовуємо у своїй діяльності зараз, – це точкове реагування на конкретні ситуації. Наше завдання при наявності факту порушення та написаної заяви оперативно відреагувати та притягнути винних до дисциплінарної або до кримінальної відповідальності”, – говорить він. 

Фото: Міноборони

Нині проєкт інструкції з питань протидії сексуальному насильству доопрацьовуватимуть у робочій групі, куди мають увійти представники Міноборони, Генштабу ЗСУ, Сил оборони, уряду та громадських організацій. 

Проведене до початку повномасштабного російського вторгнення анонімне опитування серед ветеранок та військовослужбовиць показало – 70% з них стикались із сексуальними домаганнями або бачили таку поведінку щодо колег. До прикладу, ZMINA детально розповідала про історію лейтенантки Валерії Сікал. Жінка 2018 року поділилась історією, як командир її частини в перший робочий день відвіз її до хатинки в лісі, де запропонував заступництво та легке проходження служби в обмін на секс. 

Згодом військового, що домагався Сікал, звинуватили ще й у знущанні із солдатів. За свідченнями колег, він змушував промивати шлунок тим, хто нібито вживав алкоголь. Процедуру мали знімати на відео, щоб потім шантажувати хлопців записами.

Цьогоріч до загальних обов’язків військовослужбовців ЗСУ додали норму про недопущення сексизму та домагань. Попри це військовослужбовиці та ветеранки продовжують вимагати впровадити дієвий механізм протидії сексуальним домаганням і насильству у війську, а також покарати винних. 

Нагадаємо, що Міноборони створило шаблони понад 80 стандартизованих рапортів.

Це важливо, адже рапорт є основним інструментом, щоб повідомити про порушене право у війську, але чимало бійців та бійчинь не знають, що можуть подати його в певних ситуаціях. Також через відсутність єдиного шаблона в частинах могли відмовляти реєструвати документ, бо не дотримано стандарту, який у різних місцях міг бути різним. 

Фотографія обкладинки: The New York Times

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter