Міноборони обіцяє впровадити “дієву систему захисту” персональних даних з реєстру військовозобов’язаних

Дата: 15 Травня 2024
A+ A- Підписатися

Міністерство оборони України розробило механізми комплексного захисту персональних даних, які вноситимуть до реєстру військовозобов’язаних. 

Про це в міністерстві розповіли у відповіді на запит видання “Ліга”. 

Ілюстраційне зображення. Фото: iiss.org

Цього року Верховна Рада ухвалила закон щодо персональних даних у реєстрі військовозобов’язаних. Спершу нардепи прибрали з ідеї суперечливі норми, на які звертали увагу правозахисники та громадськість, втім після розголосу щодо першого документа парламент повернув їх завдяки іншому законопроєкту. 

Окрім проблем з тим, що чинне українське законодавство забороняє поширювати персональні дані без згоди людини, критики звертали увагу на ризик того, що дані з реєстру потраплять до рук російських силовиків. 

У Міноборони обіцяють, що система матиме комплексну систему захисту інформації з необхідним атестатом відповідності. Це означає, що застосунок буде запущено відповідно до чинних вимог законодавства щодо захисту інформації. 

“Наша країна має неабиякий досвід у протидії кібератакам, адже весь цей час ми ведемо війну у всіх можливих доменах, кіберпростір – один з них… Росіяни не отримають жодної інформації про українських людей, бо це наша найбільша цінність”, – зазначили в міністерстві.

Експерти вже звертали увагу, що в Україні немає механізму та законів, що допомогли б захистити персональні дані. Опитаний журналістами видання “Ліга” прессекретар Українського кіберальянсу Шон Таунсенд каже, що хакерам зазвичай не цікаві загальні обіцянки про “комплексні системи захисту” та “атестати держспецзв’язку”.

“Тому варто почати планувати, що саме держоргани робитимуть не “якщо”, а “коли” нові реєстри зламають. І як боротись із шахрайством та корупцією, новими їхніми видами, які виникнуть завдяки цьому мегареєстру”, – акцентував він.

Таунсенд нагадав, що росіяни вже “ламали” сервісні портали МВС: “Це була частина їхнього плану вторгнення. Вони публікували бази і казали ледь не відкритим текстом: ми прийдемо і будемо вбивати вас за списком. І продовжують досі, хоча такими заявами вже не налякати”. 

Нагадаємо, що після початку повномасштабного вторгнення Росії на українські органи влади щомісяця вчиняють 20–50 мільйонів кібератак. Україну та країни НАТО кібератакують щонайменше п’ять угруповань: FrozenLake, Coldrive, Summit, FrozenBarentz та FrozenVista, частина з яких співпрацює з ФСБ та ГРУ Росії.

Усього за день до початку повномасштабного вторгнення російські хакери атакували сайти Верховної Ради, Кабміну, СБУ та МЗС. 

Фотографія обкладинки: icon0.com / Pete Linforth / TheDigitalArtist

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter