Google виявив п’ять хакерських угруповань пов’язаних з РФ, які атакують країни НАТО та Україну

Дата: 18 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Аналітики компанії Google виявили, що Україну та країни НАТО кібератакують п’ять хакерських угруповань: FrozenLake, Coldrive, Summit, FrozenBarentz та FrozenVista, частина з яких співпрацює з ФСБ та ГРУ Росії.

Про це йдеться в доповіді “Туман війни”, опублікованій групою аналізу загроз Google, повідомляє “Радіо Свобода”.

Джерело: f24.com

Як вважають аналітики, однією з головних стратегій цих хакерських угруповань  є фішинг. Найчастіше хакери атакують пошту Gmail, а також поштові сервіси різних урядових установ — Міноборони, МЗС та інших.

На думку експертів, угруповання FrozenBarentz пов’язане з ГРУ та армією РФ і займається шпигунством, дезінформацією, руйнуванням інформаційних систем. Їх підозрюють в здійсненні атак на українську інфраструктуру, яка була уражена у 2015 та 2016 роках, а також на країни НАТО, Грузію та Південну Корею. Крім того, одним з об’єктів кібератак FrozenBarentz був турецький виробник безпілотників Bayraktar.

Як повідомляється, угруповання Summit  пов’язане із ФСБ і займається шпигунською діяльністю. Цілями хакерів були переважно сили безпеки країн НАТО. У липні 2022 року кіберзлочинці замаскували шкідливе програмне забезпечення під програму, яку можна завантажити з домену, схожого на сайт полку “Азов”.

За даними експертів, білоруське угруповання Pushcha займається шпигунством і веде інформаційні кампанії. У 2021 році це угруповання провело кампанію Ghostwriter, в ході якої поширювало проросійські публікації. Для цього вони зламували новинні сайти та розміщували там фейкові публікації.

Хвиля кібератак, організована російськими хакерськими угрупованнями, почалася ще до війни. Перші фішингові кампанії проти України фахівці Google зафіксували ще у квітні 2021 року.

Незадовго до того російська армія почала стягувати свої сили до кордону з Україною. У 2022 році кількість кібератак на Україну, як йдеться у доповіді аналітиків, зросла у 3,5 раза порівняно з 2020 роком, а кількість атак на країни НАТО – учетверо.

Нагадаємо, за 2022 рік Служба безпеки України нейтралізувала понад 4,5 тисячі кібератак та кіберінцидентів. У порівнянні з 2021 роком їхня кількість зросла в понад три рази.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter