Мін’юст хоче зобов’язати громадські організації платити більше? Такий законопроект уже зареєстрований

Дата: 08 Вересня 2016
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції України подало до Верховної Ради законопроект, який змушуватиме неприбуткові організації робити додаткові фінансові витрати.

Про це кореспонденту Центру інформації про права людини повідомив Олександр Равчев, піар-менеджер проекту “Громадяни в дії”, який курує законодавство щодо громадських організацій, і, у першу чергу, щодо їхньої реєстрації.

Йдеться про вже зареєстрований законопроект № 5067 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо запровадження європейських стандартів захисту прав власності та економічних інтересів громадян та інвесторів”, який має захищати юридичні особи від рейдерства.

“В Україні високий відсоток рейдерства для юридичних підприємств. І Мін’юст вирішив розробити зміни законодавства таким чином, щоб зміни керівників відбувались тільки з нотаріальним погодженням документів, нотаріально треба погоджувати підпис”, – розповідає Равчев і додає, що відповідальність за законопроект несе заступник міністра юстиції Павло Мороз.

Громадські активісти були включені в процес розробки документу, подали свої рекомендації, де, зокрема, вказали, що громадські організації не підпадають у цю категорію юридичних осіб.

“Ці пропозиції було проігноровано Мін’юстом, при цьому заступник міністра заявив міністру юстиції, що він погодив остаточний текст закону з громадськістю, що не відповідає дійсності. І вони зареєстрували через народних депутатів (адекватних народних депутатів) цей законопроект, і фактично підставили депутатів. Бо якщо вони ухвалюють цей законопроект в чинній редакції, це означає, що 410 грн треба і так платити за внесення змін у керівні органи, чи статут поміняти, то тепер ще й плюс посвідчення підписів у нотаріуса. Ми порахували, що в середньому одна зміна буде коштувати понад 1000 гривень. Іншими словами – якщо у вас пройшли збори і ви когось вивели з членів правління організації, поміняли виконавчого директора, тобто відбулись якісь зміни, які треба реєструвати, це плюс 1000 грн для діяльності громадської організації.

А це означає, що цю 1000 грн треба взяти з грантових коштів, що заборонено найчастіше, або з коштів благодійних внесків, що теж не дуже добре, бо потім у публічній звітності будуть питати у вас: “А чому ми на адміністративні речі даємо гроші?”. Або громадським активістам самим скинутися й платити гроші. Або поміняли керівника, от новий керівник, що буде перше робити, зі своїх власних коштів сплачувати своє обрання”, – пояснює Равчев.

На думку представника “Громадяни в дії”, Мін’юст халатно поставилося до питання реєстрації громадських організацій.

“Перед Мін’юстом поставили завдання – розробити законопроект такий, щоб він, у першу чергу, захищав юридичні особи від рейдерства через фіктивну зміну керівних органів. А вони просто вирішили, що громадські організації підпадають під це. Бо громадська організація – це теж юридична особа, проект закону вони ж не деталізували. Та фактично сюди підпадають не тільки громадські організації, а й релігійні організації, благодійні, я не впевнений, треба перевірити на рахунок ОСББ і всього іншого… Хоча Мін’юсту пропонували – давайте, все, що неприбуткові організації, – окремо, а все інше – окремо. Проте вони просто вирішили не перейматися”, обурюється Равчев.

За його словами, на ухвалення цього законопроекту є політична воля, бо проблема з рейдерством справді існує. Експерт передбачає два варіанти розвитку – або відкликається законопроект, вносяться правки і він перереєстровується, або ухвалюється і вже в процесі роботи на друге читання подається документ з уточнюючими деталями.

“Насправді депутати поінформовані, що така проблема є. І в цьому процесі наша мета – прибрати нотаріальне засвідчення змін керівних органів у громадських організаціях. У нас є величезне обурення до заступника міністра Павла Мороза, який фактично з нами ходив на всі робочі групи, казав, що текст є, потім говорив, що все з нами погодив, але подав абсолютно свій проект закону. Ми будемо домагатися його звільнення з посади…”, – наголосив Равчев.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter