Міністерство транспорту РФ сприяє вивезенню 400 українських дітей з Донеччини на територію Росії та Криму – джерела ZMINA

Дата: 04 Серпня 2023
A+ A- Підписатися

Міністерство транспорту РФ доручило своїм підконтрольним структурам забезпечити безплатний транспорт для вивезення з території Донецької області 400 українських дітей і розвезти їх у 6 регіонів Росії, Крим та Севастополь.

Про це видання ZMINA дізналось з документів, отриманих від власних джерел.

Згідно з документами, вивезення дітей проводиться “у рамках реалізації гуманітарної місії за проєктом “Діти – наше майбутнє”. Даний проєкт реалізує благодійний фонд “Рятуючи дитинство” (“Спасая детство”) спільно з адміністрацією президента РФ, міністерством спорту Російської Федерації та так званим “міністерством спорту та туризму ДНР”. 

На прохання фонду департамент державної політики з питань автомобільного та пасажирського транспорту мінтрансу Росії просить перевезти 400 українських дітей на території республік Адигеї та Калмикії, Краснодарського краю, Астраханської, Вологодської та Ростовської областей, а також Криму та міста Севастополь. По 50 дітей – у кожний регіон. За інформацією фонду, у цих регіонах діти будуть займатись тренуваннями та проходити “реабілітацію від жахів війни”. Здійснити вивезення планують у вересні.  

За інформацією на офіційному сайті, основна діяльність благодійного фонду “Рятуючи дитинство” – це надання допомоги дітям з розладом аутистичного спектра (РАС), які проживають на території Московської області та в Ярославлі. Чим він до 2022 року й займався. Водночас з липня 2022 року почав вивозити українських дітей з окупованих територій до РФ. 

Зокрема, у грудні 2022 року вони вивезли 167 дітей в Передєлкіно по програмі “Патріарша місія” та “Діти Донбасу в гостях у патріарха”. Дітей водили на всілякі богослужіння, щоб “долучити їх до традицій російського православ’я”, влаштовували “аудієнції з патріархом Кирилом” та водили на екскурсії “що сприяло їхній успішної інтеграції у російську культуру”.

Зустріч дітей, вивезених з Донецької області, з російським патріархом Кирилом. Фото: сайт Балашовської єпархії

Нагадаємо, правозахисники стверджують, що Росія неодноразово порушувала інтереси депортованих дітей, а також заперечувала їхні права на ідентичність, сімʼю та об’єднання з нею, освіту, доступ до інформації тощо.

Російська влада також робить усе, щоб приховати місцеперебування українських дітей: відразу видає дітям російське громадянство, постійно їх переміщує чи віддає на виховання до російських родин, змінюючи їхні імена.

Крім того, росіяни дуже впливають на свідомість українських дітей. Тож, навіть провівши лише кілька місяців у Росії, діти повертаються з великими психологічними травмами.

За офіційними даними української влади, за рік війни Росія депортувала з України понад 19 тисяч дітей. З них 4390 вихованців спеціальних дитячих закладів – дітей-сиріт, напівсиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування. За даними з відкритих джерел у РФ, росіяни вивезли 744 тисячі дітей. У Європарламенті вважають, що з 2014 року росіяни депортували до 300 тисяч українських дітей.

Наприкінці липня 2023 року російська уповноважена з прав дитини Марія Львова Бєлова розповіла, що з лютого минулого року Росія нібито “прийняла” 4,8 мільйона жителів України, з яких понад 700 тисяч – діти. Більшість із них, як переконує омбудсманка, приїхали з батьками чи іншими родичами. 

17 березня Міжнародний кримінальний суд у Гаазі видав ордер на арешт президента Росії Володимира Путіна та російської уповноваженої з прав дитини при Путіні Марії Львової-Бєлової. У заяві суду йдеться, що їх підозрюють у воєнному злочині незаконної депортації дітей з України до Російської Федерації.

Деякі члени Конгресу США також засудили викрадення українських дітей Російською Федерацією та внесли відповідну резолюцію на розгляд законодавців.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter