Міліція відмовилася відкривати справу журналіста, який скаржився на “судівське гопництво”

Дата: 29 Жовтня 2015
A+ A- Підписатися

Печерське райуправління міліції не відкрило кримінальне провадження про перешкоджання роботі журналіста в суді. Обурений журналіст оскаржує бездіяльність інспектора МВС і скаржиться на “судівське гопництво”.

Журналіст Центру інформації про права людини Микола Мирний написав заяву в міліцію після того, як довідався із реєстру судових рішень, що колегія суддів провела відкрите судове засідання 30 вересня. Хоча перед самим засіданням секретарка суду Катерина Погоріла повідомила йому про переведення слухання справи в письмове провадження.

“Це була резонансна справа, у якій розглядалось питання законності обрання фігуранта трьох кримінальних справ Володимира Бабенка головою апеляційного суду Черкаської області на третій строк поспіль. Коли судді дізнались, що на засіданні буде журналіст, із судової зали вийшла секретарка, яка двічі мені повторила, що судового засідання не буде і справа буде розглядатись в письмовому режимі”, – розповідає журналіст.

Журналіст обурюється перешкоджанням виконанню його обов’язків і називає такі дії в суді “судівським гопництвом”.

“Я бачив, що перешкоджання у зборі інформації на рівні районних судів – це реальність. Але я не міг допустити таке “судівське гопництво” у Києві та ще й на рівні апеляційної інстанції”, – каже Мирний.

Журналіст з’ясував, що дільничний інспектор Станіслав Оношко, на якого була розписана його заява про злочин, не вніс відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, як того вимагає Кримінальний процесуальний кодекс (КПК).

Медіа-юрист Інституту медіа права Максим Дворовий каже, що згідно з ч. 1 ст. 214 КПК України заяву журналіста мало бути зареєстровано не пізніше 24 годин після отримання.

Журналіст закликає своїх колег не миритись із порушенням їхніх прав і оскаржувати неправомірні дії службовців, оскільки відчуття безкарності породжуватиме нові правопорушення.

“Журналісти мають об’єднуватись і відстоювати свої права. Це треба робити перш за все заради інших своїх колег. Тому що, якщо судді бачитимуть, що журналісти мовчать, як ягнята, то вони і далі перешкоджатимуть виконанню їхніх обов’язків”, – вважає Микола Мирний. Він також додає, що юридичну допомогу у таких випадках нині надає Інститут розвитку регіональної преси та Незалежна медіа-профспілка України.

Бездіяльність представника МВС журналіст оскаржує в Печерському районному суді Києва.

Справу 30 вересня про оскарження обрання головою апеляційного суду Черкаської області Володимира Бабенка розглядали судді Ірина Саприкіна, Олена Карпушова та Михайло Кобаль. 

Як повідомлялось раніше, Київський апеляційний адміністративний суд порушив право судді Черкаського апеляційного суду Сергія Бондаренка на участь у судовому засіданні.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter