Мера Львова Садового закликають вибачитись перед колегами, яких на засіданні він назвав дівчатами

Дата: 16 Серпня 2021
A+ A- Підписатися

Міського голову Львова Андрія Садового закликають вибачитись перед місцевою депутаткою Уляною Пак та директоркою юридичного департаменту міськради Геленою Пайонкевич. Очільник міста звернувся до них словом “дівчата” під час засідання.  

Про це повідомляє “Повага”. 

Андрій Садовий (посередині). Фото: Львівська міська рада

Сексистський інцидент трапився 13 серпня під час засідання виконавчого комітету Львівської міської ради. У той день присутні обговорювали затвердження типових положень про департамент, управління та відділ міськради. Між Пак та Пайонкевич виникла дискусія щодо врахування рекомендації профільної комісії, на яку емоційно відреагував Садовий.

“Дівчата, ну не сваріться”, – звернувся він до депутатки та директорки департаменту. 

У відповідь на це Пайонкевич заперечила факт сварки, а коли Пак попросила слово, аби прокоментувати тезу колеги, очільник міста відповів: “Слово надає міський голова, дівчата”. 

На висловлювання Садового відреагував народний депутат від фракції “Європейська солідарність”, членкинею якої є Пак, Микола Княжицький. Він попросив міського голову вибачитись.

Депутатка Уляна Пак та директорка юридичного департаменту міськради Гелена Пайонкевич. Фото: Гал-інфо та Львівська міська рада

“А якби Уляна на сесії міськради називала мера хлопчиком, як би це сприймалося? Як образа. Чому “дівчинка” від мера до депутатки можна, а “хлопчик” до мера ні? Та тому, що радянщина чи то совок досі у головах багатьох українців. Я прошу Андрія Садового публічно вибачитися перед Уляною Пак. Принаймні, справжній мер європейського міста вчинив би так”, – заявив він. 

Відреагувала на інцидент й сама Пак, яка наголосила, що не сприймає звернення Садового як образу, однак хотіла б, щоб у подальшому її розцінювали як фахівчиню, а не як “дівчинку”. 

“Не можу сказати, що вимагаю вибачень, але хочу, щоб надалі до мене так не зверталися”, – зазначила вона.

Підтримала депутатку й її колега по Львівській облраді Ольга Березюк. На сторінці у фейсбуку вона закликала Садового вибачитись та супроводила свій допис хештегом “Я тобі не дівчатко”. 

Ситуація з сексистськими висловлюваннями мера Львова подібна до тої, яка трапилась 2018 року з тодішнім президентом Петром Порошенком. Він звернувся до журналістки видання “Детектор медіа” Марини Баранівської, використовуючи слово “дорогенька”.

“…Ключова позиція, дорогенька моя, – ми маємо змінити з вами країну”, – сказав тоді він.

У відповідь на таку поведінку голови держави активістки Ірина Земляна і Єлизавета Кузьменко запустили флешмоб “Я тобі не дорогенька”, в рамках якого опублікували фотографії у футболках з відповідним написом. 

Українські політики та посадовці досі не гребують сексизмом у своїй публічній діяльності, однак вони не завжди несуть покарання за такі свої дії або вибачаються. Цього року в Україні чи не вперше за сексистські висловлювання звільнили посадовця на Житомирщині. 

Нагадаємо, що на початку поточного року в парламенті зареєстрували два законопроєкти щодо сексизму: один з них пропонує внести зміни до деяких законодавчих актів щодо заборони виявів сексизму в суспільстві, а другий – внести правки до Кодексу про адміністративні правопорушення та прирівняти сексизм до дрібного хуліганства. Цікаво, що серед авторів документів є сексисти. 

Фотографія обкладинки: Львівська міська рада 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter