Мер Івано-Франківська розпорядився “пакувати” ромів та вивозити їх на Закарпаття

Дата: 22 Квітня 2020
A+ A- Підписатися

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків доручив правоохоронцям вивезти ромів з міста до Закарпатської області. Тих, хто їхати відмовляється, очільник міста рекомендував “пакувати” в автобус. 

Про це йшлося на щотижневій оперативній нараді, повідомляє Суспільне.  

Голова Івано-Франківська Марцінків хоче вивезти ромів на Закарпаття

До наступного вівторка правоохоронці мають вивезти ромів з Івано-Франківська.Більше – тут: https://suspilne.media/28402-golova-ivano-frankivska-marcinkiv-hoce-vivezti-romiv-na-zakarpatta/

Опубліковано Суспільне Карпати Вівторок, 21 квітня 2020 р.

 

“Також цигани, ні, правильніше – особи ромської національності. Ми вже бус давали. Вивезли їх на Закарпаття. Чому вони далі тут?” запитав у присутніх Марцінків. 

На це начальник міського управління з питань надзвичайних ситуацій Ігор Влізло повідомив, що 12 осіб відмовилися їхати.

“Що значить “відмовилися”? А чому не запакували? Є поліція. До наступного вівторка ви повинні вирішити цю проблему. Ми вам автобус дали. Поліція просила дати автобус – дали. Чому не запакували і не вивезли?” відповів натомість очільник міста. 

На оперативній нараді також зазначили, що правоохоронці вивезли з Івано-Франківська десятьох ромів і на кордоні передали їх закарпатській поліції.

“То треба другу ходку зробити”, прокоментував це Марцинків. 

У міськраді Івано-Франківська на прохання прокоментувати ситуацію ZMINA відповіли, що через “позачергову сесію” зможуть зробити це пізніше.  

Водночас, за словами Золи Кондур, посланниці толерантності ПР ООН в Україні, представникам благодійної організації “Ромський жіночий фонд “Чіріклі” в мерії повідомили, що офіційного розпорядження “вивозити ромів” не було і, можливо, “пан мер неправильно висловився під час наради”.

Правозахисниця переконана, що формальні причини пояснити ситуацію в міськраді знайдуть: “Можливо, казатимуть про неналежні санітарні умови або що вони оселилися на приватній території”. 

Утім, вона наголошує, що подібними діями мер Івано-Франківська порушує права людини:

“Зокрема, порушено право на свободу пересування та вільний вибір місця проживання. Я б закликала Асоціацію міст України пояснити Марцінківу, в який спосіб без порушення прав людини мають розв’язуватися подібні проблеми. Адже йдеться про людей, їх не можна просто посадити в автобус, довезти до кордону і викинути, залишивши напризволяще. Схоже, мер подумав, що вирішив проблему. Але роми повернулись і повертатимуться, бо там їхній дім”.

Кондур додає, що вже вдруге коментує дії очільника Івано-Франківська, які порушують права людини, а не спрямовані на захист ромської громади міста: “Я не знаю і не розумію його логіки, але такими його діями мають займатися правоохоронці”. 

Нагадаємо, що член ВО “Свобода” Руслан Марцінків, який став головою міста у 2015 році, вже не вперше є автором дискримінаційних заяв та ініціатив. У березні цього року він доручив створити в місті намет з боротьби “зі сміттям і циганами”, а у 2018 році намагався зігнати учнів та медичних працівників на релігійний захід Української греко-католицької церкви. Також посадовець заявляв, що в місті ніколи не проведуть прайду та що “гей не може бути патріотом”. Такі висловлювання спричинили тоді обурення серед правозахисників. 

Як відомо, у 2018 році в Україні сталася ціла низка нападів на ромів: 22 квітня в Києві учасники праворадикальної громадської організації “С14” вигнали ромів з табору на Лисій горі, а також спалили їхні речі та намети; 23 травня на Тернопільщині група молодиків спалила ромський табір; 9 травня в селищі Рудне, поблизу Львова, ромське поселення спалили невідомі; 7 червня представники “Національних дружин” Києва знищили ромський табір, що був розташований у Голосіївському парку.

У червні 2018 року невідомі в масках також напали на тимчасовий ромський табір у лісовому масиві на околиці Львова, де проживали 14 осіб – 10 дорослих та чотири дитини. Унаслідок нападу тоді загинув один хлопець, а поранення дістали четверо. Пізніше поліція Львівщини повідомила про те, що затримала дев’ять осіб, причетних до вбивства. Ними виявились учні двох львівських шкіл з ультраправої організації “Твереза та зла молодь”. Уже 25 червня суд обрав нападникам на ромський табір запобіжний захід, проте в листопаді стало відомо, що підозрювані продовжують відвідувати школу. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter