Мер Дніпра заявив, що місцевий будинок-інтернат, де дітей звʼязували та годували поруч з тарганами, його не стосується

Дата: 15 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Минулого тижня в Офісі омбудсмана оприлюднили фотографії та інформацію з будинку-інтернату на Дніпропетровщині, де йшлося про жахливі умови утримання підопічних. Після цього до міського голови Бориса Філатова почали звертатися місцеві жителі, аби той допоміг розвʼязати цю проблему. Тим часом мер заявив, що інтернат не має жодного відношення ні до нього, ні до його влади, ні до мерії.

Про це він написав на своїй сторінці у соцмережах. 

Фото: Уповноважений Верховної Ради з прав людини

“Я вже не можу бачити, як десятки інстасамок, які в основному мешкають зараз за межами України, тегають мене та членів моєї родини, з вимогою “врятувати бідних дітей у дитячому будинку, про який усі говорять”. Будь ласка, дайте нам спокій.

Для початку, увімкніть хоч трохи свої мізки, для того, щоб зрозуміти, що “дитячий будинок, про який усі говорять” не має жодного відношення ні до мене, ні до моєї влади, ні до мерії”, – написав міський голова російською мовою. 

За його словами, інтернат розташований на території Дніпра, але не належить до муніципальної власності.

Також Філатов закликав користувачів соцмереж допомагати постраждалим матеріально, а не шляхом поширення інформації в соцмережах. 

“І ще. Соціальні мережі дали ілюзію мільйонам ідіотів, що вони можуть бути залучені до соціальних процесів та відновлення справедливості, простим і зовсім нетрудомістким способом. Повірте, що ваш тег із репостом, не врятують ні кішечок із собачками, ні нещасних дітей, ні особливо вашу душу”, – написав він.

Як відомо, в будинку-інтернаті на понад два десятки підопічних усього двоє працівників. Через це, як кажуть монітори з Офісу омбудсмана, частина підопічних перебувають у занедбаному стані та потребують термінового санітарно-гігієнічного догляду. 

Перевірка виявила й систематичні випадки тілесних ушкоджень підопічних. У документах персонал вказує, що діти травмуються, наприклад, унаслідок падіння з ліжок або під час психомоторного збудження. Однак адміністрація інтернату підтвердити це документами про подальший огляд медиками не змогла. 

Під час візиту монітори побачили хлопчика в дитячому ліжку, в якого були зв’язані руки. Фіксацію дитини пояснили нервовим нападом, що трапився напередодні. Однак і про це знайти медичної документації не вдалось. 

Нагадаємо, що у 2019 році Філатов пообіцяв премію за інформацію про вандалів, які обмалювали пам’ятник у центрі міста, та натякнув, що за зламану руку правопорушника заплатить 200 тисяч гривень.

Тодішній виконавчий директор Експертного центру з прав людини Юрій Бєлоусов, коментуючи такий заклик мера, зазначив, що слова Філатова справді можуть порушувати закон. Якби хтось дійсно дослухався та зламав ймовірному вандалу руку, мер би виступав як підбурювач – людина, яка почасти є співучасником самого злочину.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter