На Дніпропетровщині в будинку-інтернаті дітей годували по сусідству з тарганами, а деяких підопічних зв’язували без пояснень

Дата: 14 Червня 2023
A+ A- Підписатися

До правоохоронців та військової адміністрації Дніпропетровщини надіслали листи від представника Уповноваженого Верховної Ради з прав людини, у яких ідеться про жахливі умови утримання підопічних тамтешнього дитячого будинку-інтернату. 

Про це розповіли на сайті Омбудсмана. 

Фото: Уповноважений Верховної Ради з прав людини

На момент перевірки в закладі перебувало 22 дитини та 53 повнолітніх підопічних.

Першим, на що звернули увагу монітори, стала відсутність будь-яких захисних споруд.

“Під час повітряної тривоги діти продовжують перебувати в житлових приміщеннях або переміщуються до коридору, посилаючись на правило “двох стін”, – розповідають вони про механізм поведінки вихованців установи. 

Фото: Уповноважений Верховної Ради з прав людини

Виявилося також, що возять дітей ліфтом, який використовувати не можна, а годують у їдальні поряд із тарганами з посуду, що має сколи. Пити підопічним дають воду, якість якої документально не підтверджено. 

На понад два десятки підопічних у закладі працюють усього двоє працівників. Через це, як кажуть монітори, частина підопічних були в занедбаному стані та потребували термінового санітарно-гігієнічного догляду. 

Фото: Уповноважений Верховної Ради з прав людини

Перевірка виявила й систематичні випадки тілесних ушкоджень підопічних. У документах персонал вказує, що діти травмуються, наприклад, унаслідок падіння з ліжок або під час психомоторного збудження. Однак адміністрація інтернату підтвердити це документами про подальший огляд медиками не змогла. 

Під час візиту монітори знайшли хлопчика в дитячому ліжку, в якого були зв’язані руки. Фіксацію дитини пояснили нервовим нападом, що трапився напередодні. Однак і про це знайти медичної документації не вдалось. 

Представники Омбудсмана кажуть, що зв’язують підопічних інтернату без правових підстав для цього, облік часу, що так проводять діти, не ведуть, як і не оглядають їхній загальний стан під час таких фіксацій. Ба більше, для того, щоб знерухомлювати дітей, використовують елементи одягу або простирадла. 

Усе це, на думку представників Омбудсмана, може свідчити про катування дітей у закладі. 

Фото: Уповноважений Верховної Ради з прав людини
Фото: Уповноважений Верховної Ради з прав людини

Посадовці в області вже почали реагувати на ситуацію в інтернаті. Так, начальниця управління інтегрованих соціальних послуг департаменту соціального захисту населення ОВА Тетяна Кокшарова розповіла про перевірку ОВА, а в прокуратурі розпочали кримінальне провадження за фактом неналежного виконання обов’язків щодо охорони життя та здоров’я дітей. 

Нагадаємо, що до початку повномасштабного вторгнення Росії правозахисники, які опікуються правами дітей, провели дослідження в п’яти дитбудинках у Полтавській, Херсонській та Дніпропетровській областях.  Результати, які викликали в них занепокоєння, свідчили, що кожен другий, хто потрапляє до закладу, має батьків, не позбавлених прав.

У закладах вихованці змушені жити в поганих умовах, у середньому по 10 осіб в одній кімнаті. Також вони практично не отримують необхідної реабілітації та медичної допомоги, а персонал, який відповідає за це, ставить їм фейкові діагнози та лікує методами, застосування яких не має наукового підґрунтя.

МОЗ готується до реорганізації дитячих будинків. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter