Меморіальний військовий цвинтар будуватиме компанія, створена через день після оголошення тендера

Дата: 02 Серпня 2024
A+ A- Підписатися

Державна установа “Національне військове меморіальне кладовище” визначила переможця на будівництво першої черги Національного військового меморіального кладовища в межах Гатненської територіальної громади на Київщині. Переможцем став консорціум “Білдінг Юа” з Києва. Пропозиція консорціуму склала 1,75 мільярда гривень, що на 41,96 мільйона гривень менше від очікуваної ціни замовника у 1,8 мільярда гривень.

Про це повідомляє “Главком” з посиланням на ProZorro.

Лісове кладовище у Києві. Фото: Юлія Сергеєва

Перша черга будівництва передбачає облаштування секторів поховань, автостоянки, під’їзної дороги, огорожі, інженерних мереж та будівництво колумбарної стіни. Загалом передбачено 12 036 могил для традиційних поховань і 720 колумбарних ніш.

Заступник директора держустанови Ярослав Старущенко зазначив, що більшу частину з вказаних могил буде заповнено неідентифікованими останками українських оборонців, які зберігаються у спеціальних рефрижераторах. Очікується, що трохи більше ніж 6 000 могил буде облаштовано до кінця 2024 року.

Будівельні роботи першої черги мають бути завершені до кінця 2025 року, а перші поховання на меморіальному кладовищі відбудуться цієї осені.

Консорціум “Білдінг Юа” мав усунути деякі недоліки в документації, такі як відсутність підтвердження наявності спеціалізованого обладнання для розпилу виробів з натурального каменю, документа про письмовий дозвіл на укладання угод на суму понад 10 мільйонів гривень, та неточності в документах щодо власності асфальтобетонного заводу. Відсутні були також антикорупційна програма та наказ про призначення уповноваженого з реалізації цієї програми. Замовник дав тиждень на усунення недоліків, і 1 серпня було підтверджено, що тендерна пропозиція консорціуму відповідає умовам замовника.

“Білдінг Юа” був створений 4 липня 2024 року, тобто наступного дня після оголошення тендеру. Засновниками стали три підприємства: “Євроелітбуд” з Одеси, “Акам” з Дніпра і ПАТ “Броварське шляхово-будівельне управління №50” з Київської області. Кінцевими бенефіціарами є одесити Олександр Ісаєв і Наталія Побережець. До IV кварталу 2023 року співвласницею Броварського шляхово-будівельного управління №50 була громадянка Росії Таміла Свірідова, яка володіла 9,8% статутного капіталу фірми. Наразі її прізвища серед власників немає.

Меморіальне кладовище під Києвом розраховане на 131,2 тис. могил і 5,2 тис. колумбарних ніш для зберігання праху українських героїв.

Нагадаємо, що в Україні почали зводити Національне військове меморіальне кладовище, створення якого обговорювали ще з 2011 року. 

Будівництво викликало невдоволення деяких місцевих мешканців на Київщині, бо ті побоюються за стан екології, втім, посадовці переконують, що будівництво не вплине на довкілля. 

ZMINA детально розповідала, як родичам загиблих військових спочатку обіцяли створити меморіальне кладовище в Биківні, але передумали. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter