В уряді кажуть, що для побудови Національного військового меморіального кладовища вирубуватимуть лише хворі дерева

Дата: 09 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Для побудови Національного військового меморіального кладовища на території, що обрали на Київщині, вирубають виключно хворі й аварійні дерева та чагарники. 

Про це розповіли в Міністерстві в справах ветеранів. 

Такий вигляд, за задумом авторів проєкту, матиме Національне військове меморіальне кладовище. Фото: Мінветеранів

Уряд офіційно визначив розташування Національного військового меморіального кладовища на двох ділянках у Гатненській громаді Фастівського району Київської області. Напередодні місцеві мешканці вийшли там на акцію протесту, бо вважають, що будівництво вплине на ґрунтові води та призведе до знищення лісу. 

Урядовці переконують, що побоювання місцевих мешканців є марними. Так, 90% лісу, згідно з планом, лишиться недоторканним, бо споруди займають 120 гектарів із загальних 266. Також дим із крематорію не забруднюватиме довкілля, бо його будуватимуть за сучасними технологіями, а вплив на ґрунтові води не передбачають, бо кладовище розташоване на достатній відстані від будинків – від 300–600 метрів до одного кілометра.  

“Ідея Національного військового меморіального кладовища – це ідея важливого об’єкта національного значення в лісі, серед дерев та спокою”, – кажуть у міністерстві. 

Фото: Мінветеранів

Окремо звернули увагу на те, що, згідно з офіційними документами, на території Гатненської громади будують “готельно-ресторанний комплекс”. Трапилося це, бо в Державних будівельних нормах лише ця назва підходить для опису НВМК, що організовуватиме поминальні обіди та розміщуватиме родини військових. 

“Про жодну комерційну діяльність і мови не може бути”, – додають посадовці. 

Спростували й інформацію, що на НВМК ховатимуть деяких цивільних. Орієнтовно на кладовищі поховають 150 тисяч захисників та захисниць України. 

“Національне військове меморіальне кладовище – це винятково військове кладовище та об’єкт національного значення”, – підсумовують у міністерстві. 

Нагадаємо, що створення загальнодержавного військового кладовища в Україні обговорюють ще з 2011 року, втім лише після початку російської агресії у 2014-му це питання актуалізували. У 2015-му облаштування зафіксували в урядовому плані до 2020 року, і згодом цей пункт перейшов уже до плану на 2025 рік. 

Спочатку посадовці припускали, що меморіал може з’явитися поряд з Національним заповідником “Биківнянські могили” в Києві, а не за містом. Ділянка, яку розглядали для кладовища, мала площу близько 90 гектарів і розташована була не в межах, а поруч із похованнями та меморіалом жертвам радянського тоталітаризму. 

ZMINA детально розповідала, як родичам загиблих військових спочатку обіцяли створити меморіальне кладовище в Биківні, але передумали.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter