Мати білоруського журналіста Романа Протасевича розповіла, чому він зник з інтернету

Дата: 11 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Мати білоруського журналіста і блогера Романа Протасевича, який з 3 червня перебуває під домашнім арештом, розповіла, що йому заборонено зв’язуватися з будь-ким, зокрема й через інтернет.

Її слова наведено в матеріалі “Рідні про Романа Протасевича та Софію Сапегу”, оприлюдненому 10 листопада в блозі “Отражение”. 

Джерело: Reuters

Протасевича та його подругу, громадянку Росії Софію Сапегу, затримали білоруські силовики наприкінці травня 2021-го. Вони посадили в Мінську літак Ryanair, яким пара перетинала повітряний простір Білорусі. Причиною термінової посадки назвали нібито повідомлення про закладену на борту бомбу. 

Їх звинуватили в організації масових заворушень у Мінську і розпалюванні соціальної ворожнечі до представників влади та міліції. Суд відправив обох під домашній арешт. Міжнародна спільнота вважає Протасевича та Сапегу політв’язнями. 

Уже кілька місяців блогер не з’являється в мережі, хоча перед тим у твіттері та інстаграмі з’явилися акаунти під його іменем. З них він відповідав на повідомлення, а також анонсував власне медіавидання.

Багато експертів не повірили в те, що Протасевич сам веде сторінки в соцмережах, наголосивши, що той, по суті, перебуває в заручниках. 

Останній запис блогера в телеграм-каналі оприлюднено 9 вересня. Його мати Наталія розповіла, що вона іноді зідзвонюється із сином, коли дозволяють силовики, що наглядають за ним.

Їжу йому передає сестра: приносить у вказане місце пакети з продуктами, які забирають невідомі. Жодного разу вона не бачилася з братом.

Протасевичу не можна вільно комунікувати із зовнішнім світом, бачитися з рідними. Із Сапегою, з якою вони раніше жили в одній квартирі, їх також розділили.

У розмові з матір’ю журналіст сказав, що почувається “наче в підводному човні”. Якщо одразу після затримання він міг хоча б гуляти двориком Слідчого комітету, то протягом останніх чотирьох місяців “сидить без права виходу”.

“Сидить і сидить у замкнутому просторі, тому дуже важко. Ми сподівалися, що Міжнародна організація цивільної авіації і Ryanair дадуть якусь інформацію про те, що там трапилося. Як, чому? Але нічого”, – сказала мати журналіста. 

Із Сапегою востаннє зв’язатися вдалося місяць тому, пише видання. Відтоді зв’язок з нею з невідомих причин відсутній. У Слідкомі Білорусі на запит рідних дівчини відповіли, що для неї зв’язок із зовнішнім світом поки що під забороною.

Нагадаємо, що Протасевич очолював канал NEXTA, який став основним джерелом інформації про білоруські протести, що почалися в серпні 2020 року – після фальсифікації президентських виборів у Білорусі.

Пізніше режим нелегітимного президента Олександра Лукашенка визнав його екстремістським, проти Протасевича відкрили кримінальну справу за статтями про організацію масових заворушень, які передбачають покарання до 15 років позбавлення волі. Через це журналіст був змушений просити політичного притулку в Польщі.

Білоруські правозахисники визнали Протасевича та Сапегу політв’язнями. 

Наприкінці червня затриманих перевели під “домашній арешт”. 8 липня Протасевич завів акаунт у твіттері. Він стверджує, що зробив це добровільно й обіцяє бути постійно на зв’язку.

Водночас у телеграм-каналі TUT.BY зазначили, що в Білорусі людям під домашнім арештом зазвичай забороняють контакти із зовнішнім світом.

За словами батьків Протасевича, він зазнавав фізичного насильства та/або психологічного тиску під час тримання під вартою і змушений робити неправдиві зізнання в державних ЗМІ Білорусі. А його доступ до незалежної та конфіденційної правової та медичної допомоги був суворо обмежений до рівня неефективності.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter