Майже на 200% зросла кількість дзвінків на “гарячу лінію” щодо домашнього насильства

Дата: 12 Квітня 2016
A+ A- Підписатися

Кількість звернень на Національну “гарячу лінію” за січень-березень 2016 року зросла майже на 200% в порівнянні з 2015 роком. Частіше стали звертатися потерпілі з родин переселенців та демобілізованих солдат. А після того як лінія запрацювала цілодобово – звертаються жителі окупованих територій.

Про це Центру інформації про права людини повідомила Альона Кривуляк, директорка департаменту національних “гарячих ліній” Міжнародного правозахисного центру “Ла Страда Україна”.

“Якщо у 2015 році ми приймали приблизно 15 дзвінків щодня, то зараз ми очікуємо на суттєве зростання у 2016 році. Національна “гаряча лінія” почала працювати цілодобово. І за перші три місяці ми отримали рекордну кількість телефонних звернень”, – коментує Альона Кривуляк.

Усього за минулий рік надійшло 9 135 звернень, з яких більше половини стосувалося захисту від домашнього насильства (54,4 %). Серед них – зростає кількість звернення від жінок з родин військових, або тих, хто бачив війну на власні очі.

“За перші ж три місяці 2016 року ми вже маємо 7910 дзвінків. Серед них 94,3% – це попередження домашнього насильства”, – називає цифри Кривуляк.

Здебільшого потерпілі потребували допомоги від фізичного та психологічного насильства.

“Найгостріший – нічний період, вихідні дні та нічний час. Це часто ситуації екстрені, що потребують негайного втручання. Мовляв, зараз чоловік прийде і почне бити…”, – каже експертка.

Альона Кривуляк зауважує, що консультанти “гарячої лінії” найчастіше надають психологічну допомогу, а також первинну юридичну консультацію щодо розірвання шлюбу, розподілу майна тощо.

Значний відсоток (39,1 %) телефонних звернень – це також отримання правової консультації внутрішньо переміщеним особам, зокрема, отримання гуманітарної допомоги.

Найчастіше на телефони “гарячої лінії” зверталися з Харківської та Київської областей. Експертка також відзначає значну кількість повторних звернень.

Нагадуємо, 0 800 500 335 – телефон Національної “гарячої лінії” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter